Ένα τραγούδι με πολιτικό μήνυμα από την Ουκρανία κέρδισε στον 61ο διαγωνισμό της Eurovision, καθώς η Τζαμάλα με το «1944», σε μουσική και στίχους της δικούς της, κατάφερε να αναδειχθεί η νικήτρια της βραδιάς.

Η 32χρονη τραγουδίστρια αφιέρωσε το κομμάτι στην προγιαγιά της και αφού παρέλαβε το βραβείο είπε: «Ξέρω ότι τραγουδάτε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά ουσιαστικά, πραγματικά θέλω ειρήνη και αγάπη για τον καθένα».

Το πολιτικοποιημένο τραγούδι μιλάει για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν ο Στάλιν απέλασε 240.000 Τατάρους, -σχεδόν ολόκληρη την κοινότητα- και τους μετέφερε σε άγονες περιοχές της κεντρικής Ασίας και άλλα σε απομακρυσμένα εδάφη.

Οι στίχοι ξεκινούν: «Όταν φτάνουν ξένοι/ Μπαίνουν στα σπίτια σας/ Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι / Πού είναι η καρδιά σας;»

Το κομμάτι μπορεί να μην αναφέρεται άμεσα στα γεγονότα της επαναπροσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αλλά η επιλογή του, οι παραλληλισμοί και δηλώσεις της δημιουργού και πολιτικών, έδωσαν πολιτική διάσταση στο θέμα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα», έγραψε ο Ποροσένκο σε μήνυμά του στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά του στην Τζαμάλα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν μέσω Twitter και ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία».

Η συμμετοχή της Ουκρανίας ήταν φαβορί μαζί με εκείνη της Ρωσίας, που τερμάτισε τρίτη. Η Ουκρανία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και το 2004 με τη Ρουσλάνα.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σουηδίας, σε μια διοργάνωση που είχε σύνθημα «Όλοι μαζί» (Come Together).

Η Κύπρος που κατάφερε να φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού με τους Minus One και το «Alter Ego», τελικά κατατάχθηκε στην 21η θέση.

Στον τελικό συμμετείχαν 26 χώρες, 24 από την Ευρώπη, το Ισραήλ που συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1973 και από πέρσι συμμετέχει και η Αυστραλία, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 42 χώρες.

Τη βραδιά στην Globe Arena της Στοκχόλμης παρουσίασαν η Πέτρα Μέντε και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού Μανς Ζεμερλόου, από ελληνικής πλευράς την παρουσίαση μέσω των συχνοτήτων της ΕΡΤ έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

efsyn.gr