Με τον βαλκανικό δρόμο της προσφυγιάς να παραμένει ερμητικά κλειστός, οι πρόσφυγες φαίνεται να επιχειρούν να δοκιμάσουν την μεσογειακή οδό για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Μόνο σήμερα, το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε σχεδόν 900 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Σύρους, από δύο σκάφη που έπλεαν στα ανοικτά της δυτικής Σικελίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι τα δύο πλεούμενα για τα οποία έγιναν οι σημερινές επιχειρήσεις διάσωσης μετέφεραν επίσης Ιρακινούς και συνιστούν τη μεγαλύτερη απόπειρα μαζικής μετανάστευσης από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ιταλία μέσα σε τουλάχιστον έναν χρόνο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τη Συρία, εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας μέσα στον περασμένο χρόνο, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε απότομα μετά τον Μάρτιο και τη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα να επαναπροωθούνται στην τουρκική επικράτεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά.

Η UNHCR αναφέρει άλλωστε πως τον Απρίλιο, περισσότερο μετανάστες έφθασαν στο έδαφος της Ιταλίας, παρά της Ελλάδας (9.149 έναντι 3.650), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015.

Ως την 10η Μαΐου φέτος είχαν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης 31.250 μετανάστες και πρόσφυγες, ένας αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για υπηκόους κρατών της Αφρικής, κυρίως της Νιγηρίας, της Γκάμπιας και της Σομαλίας.

Πέραν της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, οι βαλκανικές χώρες, η Ουγγαρία και η Αυστρία επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κινούνται προς την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ακολουθούν τη λεγόμενη βαλκανική οδό επιδιώκουν να φθάσουν στη Γερμανία.