«Παραθυράκι» για να παρακάμπτουν capital controls και εφορία φαίνεται πως έχουν βρει αρκετές επιχειρήσεις μέσω των μηχανημάτων POS, γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σύστημα για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls έχει ως εξής: Επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας συστήνει μία εταιρία στο εξωτερικό -με την ίδια επωνυμία που έχει η ελληνική- και συνδέει το δεύτερο POS με τραπεζικό λογαριασμό όψεως του εξωτερικού.

Τα χρήματα από τις πληρωμές από τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες μεταφέρονται αυτόματα στο εξωτερικό, χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.

Ως εκ τούτου, ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο αυτό εντοπιστεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι διαρροές κεφαλαίων φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν και έτσι χάνονται έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων, ενώ φεύγει χρήμα στο εξωτερικό.

Για το θέμα έχουν ξεκινήσει έρευνες από τις αρμόδιες αρχές.

KoutiPandoras.gr