Ο τρόπος που δομήθηκε στην Ελλάδα το σύστημα της διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος, μέσων ενημέρωσης και τραπεζών καθώς και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στοχεύουν στην εξάλειψή του ήταν το αντικείμενο κομματικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα με ομιλητές τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, το Γενικό Γραμματέα κατά της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη και το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

13173304_10207904978396710_3523154390770966229_oΜε τίτλο «διαφθορά, διαπλοκή και ΜΜΕ» η εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Galaxy συγκέντρωσε αρκετό κόσμο ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης στο χώρο βρέθηκαν μηχανικοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαμαρτυρήθηκαν για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις.

 «Σχέσεις διακριτές και όχι διαπλεκόμενες»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία» είπε ο Χ. Σπίρτζης αναφορικά με τον τρόπο που οι θεσμοί του κράτους λειτουργούν . Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών,  στο εξής οι σχέσεις μεταξύ πολιτικών, media, τραπεζών θα είναι διακριτές και όχι διαπλεκόμενες ενώ αναφέρθηκε στο παρελθόν και τον τρόπο που λειτούργησαν μέχρι σήμερα τα ΜΜΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο και το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς και τις παρεμβάσεις για θέματα διαφάνειας που γίνοται από τη σημερινή κυβέρνηση .

Μίλησε για τις συχνότητες και τη Digea κάνοντας λόγο για «καταπατημένα οικόπεδα» και παρουσίασε στοιχεία για το νέο χάρτη κάλυψης τον οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι τηλεοπτικού σήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην ΑΜΘ όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που σχηματοποιήθηκε παράλληλα με το κλείσιμο της ΕΡΤ και το διαγωνισμό για την ψηφιακή εκπομπή που κατέστησε τη digea μονοπωλιακό πάροχο παρότι οι μέτοχοί της είναι τα ίδια τα κανάλια αν και απαγορεύεται.  Επίσης μίλησε για τις συστηματικές απαλλαγές του φόρου διαφήμισης στο παρελθόν, τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις στα Κανάλια και εξαπέλυσε κατηγορίες σε βάρος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια που «γιγάντωσε τα 6 συστημικά Κανάλια» .

«Περικοπές εκατ. ευρώ που έχανε το δημόσιο»

13198542_10207904978076702_723608695596320748_oΣύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών το τελευταίο διάστημα έγιναν δραστικές περικοπές δαπανών, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας ποτέ και αφορούν. 30 από τα συνολικά 47 εκατ. ευρώ που πήγαιναν στις αεροπορικές εταιρίες για τις άγονες γραμμές, 300 εκατ. ευρώ από απαιτήσεις εργολάβων του δημοσίου που διακανονίστηκαν ως προς το ύψος, καθώς και 900 εκατ. ευρώ (χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις) που διεκδικούσε ο εργολάβος του μετρό της Θεσσαλονίκης. Τέλος μίλησε για κλοπές 30 εκατ. ευρώ που αφορούν στη διαχείριση του μετρό της Αθήνας ετησίως και ερευνώνται σε αυτό το στάδιο.

Ο Υπουργός Μεταφορών αρχικά ενώ αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού – απαντώντας και στις διαμαρτυρίες- σημειώνοντας ότι στόχος των ρυθμίσεων είναι να διατηρηθεί η σύνταξη των γηραιότερων και να πάρουν κάποτε σύνταξη και οι νεότεροι, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο ενώ χαρακτήρισε άδικο το σύστημα που ίσχυε, ειδικά για τον κλάδο του, αυτό των μηχανικών, όπου ο άνεργος πλήρωνε τις ίδιες εισφορές με το μεγαλοεργολάβο, όπως ανέφερε.

Γ. Βασιλειάδης: «Οι θεσμικές αλλαγές κλείνουν τις τρύπες»

Ο Γενικός Γραμματέας Γ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι είχαν υποβαθμιστεί και απογυμνωθεί από το προσωπικό τους αλλά και τη δυσκολία με την οποία διερευνώνται ακόμη και σήμερα υποθέσεις όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ (που χαρακτήρισε “ιερή αγελάδα της διαπλοκής”)

spirtzisΌπως τόνισε «οι θεσμικές αλλαγές κλείνουν τις τρύπες» ενώ έκανε αναφορές τόσο στο παρελθόν και στον τρόπο που η διαφθορά επηρέασε την πολιτική ζωή, στη διαπλοκή και τα ΜΜΕ αλλά και το ρόλο που έπαιξαν στην παρουσίαση των υποθέσεων Siemens, marfin, Γρηγορόπουλου κλπ αλλά και στο «ξέπλυμα» -όπως είπε- της ΧΑ, προσθέτοντας ότι “οι δολοφόνοι απέκτησαν λόγο και βήμα μέσα από συγκεκριμένα ΜΜΕ και έτσι μπήκαν στο πολιτικό σύστημα”.

Κ. Αρβανίτης: Διαπλοκή με ονόματα

Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ Κόκκινο εξήγησε τον τρόπο που λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα των ΜΜΕ με τα δάνεια, τις μετρήσεις ακροαματικότητας και τηλεθέασης, τη διανομή της διαφήμισης  καθώς και για τις συνθήκες έμμεσης και άμεσης λογοκρισίας που επικρατούν στα ιδιωτικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τον ίδιο,  ενώ σχολίασε πως πρέπει να λέγονται ονόματα και όχι ο αόριστος όρος διαπλοκή, απαριθμώντας τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στα ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά στην ΕΡΤ τόνισε ότι οφείλει να είναι μια ψύχραιμη και όχι μια κυβερνητική δημόσια τηλεόραση, χωρίς τη λογοκρισία που βίωσε ο ίδιος, ενώ σε ότι αφορά στο «Κόκκινο» σημείωσε ότι ο ραδιοσταθμός συντηρείται από τις εισφορές των βουλευτών, τις δωρεές των ακροατών, την επιχορήγηση από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη μικρή πρόσβαση στη διαφημιστική αγορά, σημειώνοντας ότι παρότι είναι κομματικό ραδιόφωνο, οφείλει να δίνει το λόγο σε όλες τις πλευρές και να επιτρέπει την αμφισβήτηση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.