fredtitoΜεγάλη ήταν η προσέλευση σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Καβάλας από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διαφθοράς, διαφάνειας και διαπλοκής με καλεσμένο τον Χρήστο Σπίρτζη, Υπουργό Μεταφορών, το Γεν. Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλιειάδη και το δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη. Ενδιαφέρον και για άλλους λόγους καθώς ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν Υπουργός έχει αρκετά στενούς δεσμούς με την περιοχή και, κυρίως, με την Ξάνθη. 

Το θέμα δείχνει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στη στήριξη αλλαγών στους θεσμούς της δημοκρατίας που νοσούν, όπως δείχνει η παρουσία και οι ομιλίες τους. Φυσικά αυτή η κυβέρνηση, όπως όλες θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μπορεί ορισμένα φαινόμενα -όπως η κατάρρευση των μιντιακών κολοσσών μόλις σταμάτησε η αθρώα και χωρίς εγγυήσεις χρηματοδότηση από…πτωχευμένες τράπεζες-  να δείχνουν διαφορετικά από το παρελθόν αλλά στο τέλος θα φανεί αν υπήρχε αποφασιστικότητα ή – εν τελει – αποτελεσματικότητα που είναι απαραίτητη για να επιτύχει μια μεταρρύθμιση.

fredtitoΠαρόντες στην εκδήλωση και αγρότες που θέλησαν να κάνουν την παρέμβασή τους εναντίον της κυβέρνησης και να καταγγείλουν ασυνέπεια δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε σχέση με τα νομοσχέδια που ψηφίζει. Οι παρεμβάσεις θα λέγαμε ότι ήταν αρκετά ήπιες και πολιτισμένες και είναι θετικό να συζητάνε οι κυβερνώντες με τους πολίτες, να μην τους αποκλείουν και να μην φοβάται καμία πλευρά το διάλογο. Το κοινό ήταν αρκετά πολυπληθές αλλά η παρέμβαση μάλλον προς τα ΜΜΕ απευθυνόταν.

Πάντως,  καθώς το ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει θα παρουσιάσει τις θέσεις που εξέθεσαν οι ομιλητές,  εντύπωση προκάλεσαν κάποια ποσά -που ξεπερνούν το 1 δις- από σπατάλες που αυτονόητα σταμάτησαν με περικοπές της τάξης του 70-80% σε μια σειρά από δαπάνες του δημοσίου προς ιδιώτες . Ή η  άποψη ότι οι αγρότες θα έπρεπε να ήταν επίσης στους δρόμους όταν με νόμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάλλασσε από τις ευθύνες τους υπαίτιους των τεράστιων ατασθαλιών σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αλλά και αυτή η κυβέρνηση για τις δικές της πράξεις ή παραλείψεις θα κριθεί στο τέλος.

Υfredtitoπάρχουν και ειδήσεις πάντως για τοπικά ζητήματα και κυρίως αφορούν στην τροπολογία που ψηφίστηκε το πρωί από τον Υπουργό Μεταφορών για την απαγόρευση κίνησης των μεγάλων φορτηγών σε εθνικό δίκτυο για να αποφύγουν διόδια. Ειδικά στην περιοχή ήταν κάτι σημαντικό αλλά γενικότερα το θέμα των διοδίων, των αναλογικών χρεώσεων και, γενικά, των χρεώσεων, θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.