Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης για την κατάρτιση ενός Κώδικα Αντιρατσιστικής Δεοντολογίας των Ελλήνων Δημοσιογράφων, που θα αποκαλείται «Χάρτα της Ειδομένης» για να θυμίζει το δράμα χιλιάδων προσφύγων, που αποτυπώθηκε με δραματικό τρόπο στην περιοχή.

Το αρχικό κείμενο της Χάρτας, όπως και το σύνολο της πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνει και πρόταση για τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας στα ΜΜΕ, έχει ήδη την έγκριση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ως ανταποκρινόμενο στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές δεοντολογίας. Η υιοθέτησή του και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εκστρατείας για την ευρεία δημοσιοποίησή του και την εφαρμογή του.

Η «Χάρτα της Ειδομένης», σε συνάρτηση με το Παρατηρητήριο, έχει στόχο:

  • Να διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο των δημοσιογράφων στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την παρουσία προσφύγων, μεταναστών, μειονοτήτων και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων στην Ελλάδα.
  • Να αποθαρρύνει κάθε απόπειρα καλλιέργειας κλίματος μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, που οδηγεί σε διακρίσεις και διώξεις για λόγους καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, φύλου και πολιτικών πεποιθήσεων.
  • Να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία, αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών, αιτούντων άσυλο και γενικότερα των ανυπεράσπιστων κοινωνικά ομάδων, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της Οικουμενικής και Ευρωπαϊκής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και της Χάρτας του Τρεβίζο για την προστασία των ανηλίκων.
  • Να εδραιώσει συνθήκες αυτοδέσμευσης των δημοσιογράφων στην άσκηση των καθηκόντων τους.