Την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κοινοποίηση η νομαρχιακή της Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Απαντώντας το Υπουργείο στην ερώτηση υπ’ αριθμό 3987 ανέφερε πως οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Παράλληλα, με το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας,  «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο χρόνο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και τον τρόπο επαναληπτικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την αλλαγή στο χρόνο διενέργειας των πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ αφαιρέθηκε από την προηγούμενη ρύθμιση του ν.4327/2015 η φράση ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο.

Η νέα ρύθμιση έχει ως εξής : «Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Επίσης σημαντική είναι η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστικής, και σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, σε τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές από το σχολικό έτος 2016-2017.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις αυτή τίθενται σε εφαρμογή προτάσεις της υποεπιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά γίνονται και αποδεκτά χρόνια αιτήματα των Συλλογικών Φορέων και των διδασκόντων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης