Έντονες συζητήσεις φαίνεται ότι προκαλεί η αποκάλυψη του Xanthi2 για την παρουσία του ονόματος του Διευθυντής του ΥΠΕΞ στη Θράκη Θάνου Καφόπουλου στα Panama Papers. Το είχαμε προαναγγείλει άλλωστε από τα ξημερώματα ότι εντός της ημέρας θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ονόματος που ενδιαφέρει την περιοχή. Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα αλλά εντοπίσαμε ένα -σπάνιο- όνομα στη λίστα των εμπλεκομένων. Νωρίς το πρωί συνομιλήσαμε με τον ίδιο τον εμπλεκόμενο, όπως οφείλαμε άλλωστε πριν τη δημοσίευση και στην ουσία ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διάψευσε το γεγονός.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει γίνει και η απαραίτητη επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη η ύπαρξη του ονόματος στη λίστα, δεν είναι από μόνη της απόδειξη ότι κάποιος έχει παραβεί το δίκαιο της χώρας του οπότε δεν είναι “ενοχοποιητικό στοιχείο. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα κυρίως αν και αφορά ένα υπηρεσιακό παράγοντα/διπλωμάτη, που όμως κατέχει νευραλγική θέση. Τίποτε λιγότερο ή περισσότερο.
Πάντως η εικόνα που έχουμε από τις αντιδράσεις που υπήρξαν είναι ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν προσπάθησε να καλύψει πολιτικά την υπόθεση ή να εκμεταλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Αν και μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι προκάτοχοί του πρόσκειντο στο κόμμα που κυβερνούσε για το Θ. Καφόπουλο δεν γνωρίζουμε πολλά παρά μόνο ότι ΔΕΝ πρόσκειται στον κομματικό χώρο που κυβερνά και άρα δεν υπήρξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. (και το ποιος κυβερνά είναι επίσης ένα ζήτημα)
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρθηκε και δεν “ανησύχησε” κάποιος για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, κυρίως στην αυτοδιοίκηση, όπου αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται έντονα και, συχνά, επιχειρούν πλαγίως να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αναβάλλουν ή να αντιμετωπίσουν τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας.
Κατά τα άλλα, το βράδυ ανεβάσαμε και τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” των βουλευτών της περιοχής, όπου δεν υπάρχει κάποιοι αξιοσημείωτο γεγονός και δεν υπάρχουν διαφορές, για όσους είναι παλιοί (αφού οι δηλώσεις αφορούν τα εισοδήματα του 2012). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί ηγέτες είναι παραδοσιακά οι πλουσιότεροι πολιτικοί αρχηγοί. Τον Γ. Καρατζαφέρη διαδέχθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πάντως ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκε ο τότε αρχηγός του ΛΑΟΣ ως συγκυβερνόν κόμμα και σήμερα ο αρχηγός του πουλάει κολλαγόνο και ηλεκτρικές συσκευές στην τηλεοπτική συχνότητα (που του χάρισαν) και ελπίζει να ξαναμπεί στο πολιτικο σύστημα. Αυτός είναι και ο καθρέφτης ενός μέρους του πολιτικού συστήματος. Ως προς την ουσία οι δηλώσεις πόθεν έσχες, το ύφος, οι ασφυκτικοί περιορισμοί, η εξαφάνιση των προηγούμενων δηλώσεων δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα γελοιοποιεί τη διαδικασία καθώς είναι φανερό ότι θέλει να κρύψει αρκετά.