fredtitoΗ διαχείριση των απορριμμάτων περνά σε μια διαφορετική εποχή, πανελληνίως και στην περιοχή μας. Αυτό της αποκεντρωμένης διαχείρισης μακριά από γιγαντιαία σχήματα και μεγάλες δαπάνες. Είναι απλώς η επιστροφή στη λογική, η επιστροφή στο αυτονόητο που ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, δεν είναι κάποια τομερή ανακάλυψη. Η ευθύνη βαραίνει όσους τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ζούμε σε κάποια αφρικανική επαρχία (αυτό παίζεται…) ή ότι είμαστε ελέφαντες.

Κάπως έτσι μοιάζει επιστημονικά ο «μονόδρομος» της υπερτοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων που κάποιοι προσπάθησαν να επιβάλλουν στη χώρα και, μοιραία, και στην περιοχή. Όταν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων υπολογίζεται με βάση το μεταφορικό κόστος κάποιοι «φωστήρες» υποστήριζαν ότι πρέπει τα μετακινούμε 200 και 300 χιλιόμετρα μακριά τα αστικά μας απόβλητα.

Ποιους θα εξυπηρετούσαν αυτές οι λογικές είναι προφανές. Όπως είναι προφανές γιατί σήμερα αντί να κάνουμε διαλογή στην πηγή, μια πολυεθνική (ουσιαστικά) εκμεταλλεύεται τα δικά μας ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε εγκαταστάσεις που πληρώσαμε…εμείς ! Όλα αυτά βέβαια δεν αφορούν τις διαδημοτικές και ενδοπεριφερειακές πολιτικές ισορροπίες κάθε περίστασης αλλά το γενικότερο μοντέλο που προκρίνει η νομοθεσία.

fredtitoΣτην πολιτική επικαιρότητα -όπου τελικά αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις δεν υπάρχει πολιτικό επιχείρημα ή εναλλακτική παρά μόνο το κριτήριο  αν αυτός που κυβερνά είναι ή όχι “δικός μας”- κυριαρχούν τα panama papers. Φαινομενικά δεν υπάρχει καμία επαφή με την περιοχή. Αλλά ας περιμένουμε λίγο, λένε οι πληροφορίες της στήλης…

fredtitoΣτη Eurovision η συμμετοχή της χώρας δεν ήταν επιτυχής. Πάντως ήταν μια Βορειοελλαδίτικη συμμετοχή ενώ ένας από τους χορευτές  είναι γνωστός στην Ξάνθη καθώς είναι ο δάσκαλος του Τango στη σχολή χορού X-Dream.

fredtitoΣτη Γλαύκη, η φιέστα της ΧΑ σε καφενείο του χωριού προκαλεί ακόμη αναταράξεις. Οι κάτοικοι του χωριού θεωρούν εαυτούς προσβεβλημένους από όσα έγιναν και αντιδρούν αν και πέρασαν αρκετές μέρες. Καταρχάς περιθωριοποιήθηκε ο χώρος που φιλοξένησε την εκδήλωση .

Επίσης και οι 7-8 κάτοικοι  της Γλαύκης και των γύρω χωριών  δεν είναι ευπρόσδεκτοι για ευνόητους λόγους και λογικό άλλωστε σε μια μειονοτική περιοχή. Πάντως για τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μας προξένησε καμία εντύπωση, άλλοι είναι αυτοί που έπεσαν από τα σύννεφα γιατί ήταν συνομιλητές τους…