Τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού επιχειρεί να εξειδικεύσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση από ΜΜΕ του κέντρου και της Περιφέρειας γύρω από το νέο ασφαλιστικό.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η παραπληροφόρηση μέσα από τα συστημικά ΜΜΕ του κέντρου και της περιφέρειας, δηλητηριάζουν, τρομοκρατούν και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες.

Βλέποντας και μελετώντας τα πραγματικά στοιχεία του νέου ασφαλιστικού, διαπιστώνει κανείς άμεσα τις μεγάλες τομές και την καθολική προστασία των ασφαλισμένων , των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών και των ανθρώπων του μόχθου.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν μία και μόνη απάντηση κάθε φορά που τίθετο το ζήτημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι στο κόκκινο και η απάντηση ήταν:

«Οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων».

Αυτή ήταν η προσφορά τους στους Έλληνες συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια.

Η ΝΔ προεκλογικά υποστήριζε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα οδηγήσουν –  όποια και αν είναι κυβέρνηση –  σε περικοπές συντάξεων που θα ισούνται με μια σύνταξη ανά έτος.

Οι προτάσεις τους ακόμα και σήμερα είναι:

  • Ρήτρα Μηδενικού Ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο των επικουρικών.
  • Ιδιωτικός Πυλώνας Ασφάλισης και ειδικά για τον ΟΓΑ, στήριξή του με τα λεφτά των επιδοτήσεων.

Οι απώλειες

  • Απώλεια 3,5 δισ. ευρώ επειδή, από τις πρώτες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις Μητσοτάκη-Σημίτη ένα μέρος από τα αποθεματικά (20%-23% αντίστοιχα), τζογάρονταν στο χρηματιστήριο, και χάθηκαν μαζί με την κατάρρευση του.
  • «Δομημένα» ομόλογα. Περίοδος Καραμανλή. Τα Ταμεία έχασαν συνολικά8,3 δισ. ευρώ από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν τότε τα αποθεματικά τους. Και όσα αποθεματικά απέμειναν ληστεύτηκαν με το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έφερναν νόμους που υπονόμευαν και τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί. Κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις.

Τι καταφέραμε

  • Δώσαμε εθνική μάχη και κερδίσαμε την εθνική σύνταξη. Bασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης που δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να γίνει αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων.
  • Το νομοσχέδιο προστατεύει απόλυτα την συντριπτική πλειοψηφία και των σημερινών αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων αφού προβλέπει καλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για σχεδόν όλες τις συντάξεις ως τα 1000 ευρώ μ.ο εισοδήματος του εργασιακού βίου που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 87% των μισθωτών, το 90% περίπου των αυτοαπασχολούμενων και το 99,4% των αγροτών.
  • Τα μεικτά εισοδήματα από συντάξεις έως 1.300 ευρώ έχουν προστατευθεί πλήρως, δηλαδή το 92,5% των σημερινών συνταξιούχων όπως είχαμε δεσμευτεί και καμία κύρια σύνταξη δεν θα περικοπεί.
  • Προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την αύξηση των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για την κρίσιμη περίοδο των 5 πρώτων ετών του επαγγελματικού τους βίου. Ενώ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες, το 20% και μόνο το 6% από τους εργαζόμενους. Νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα ως 12.000 ευρώ θα έχουν χαμηλότερες εισφορές.

Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά:

  • την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης,
  • τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και της παροχής σύνταξης,
  • την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, μιας μεγάλης κατάκτησης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιτυγχάνει:

  • την εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών μεταξύ νέων και παλαιών ασφαλισμένων
  • και την εναρμόνιση των κανόνων εισφορών παροχών μεταξύ των ασφαλισμένων των επί μέρους ταμείων.

Στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε η προστασία των μεγάλων εισοδημάτων, στόχος μας είναι η προστασία των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων και των ανέργων. Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε την ελπίδα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.