maria-riga-gri-kaliΆρθρο της αρχιτέκτονα Μαρίας Ρήγα.

Κάθε τέτοια εποχή, ξαναθυμόμαστε να ασχοληθούμε με το παραμελημένο μας μπαλκόνι αλλά αυτή τη φορά θα σας πω τρόπους για να το μεταμορφώσετε και να το κάνετε κομμάτι του σπιτιού σας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

  1. Αποφασίστε το θέμα του μπαλκονιού σας

creative-yet-simple-summer-balcony-ideas-to-try-13Ότι και να κάνετε στον τομέα της διακόσμησης είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας θα φαίνεται πιο ολοκληρωμένο μόνο αν έχετε επιλέξει κάποιο θέμα και κινηθείτε γύρω από αυτό. Κλασσικό, μοντέρνο, παιχνιδιάρικο, φωτεινό, μινιμαλιστικό, οτιδήποτε αρκεί να το πλαισιώσετε με τις σωστές επιλογές. Θα ήταν σοφό να χωρίσετε το μπαλκόνι σας σε «ζώνες» για να φαίνεται ξεκάθαρα το στυλ του αλλά και περισσότερο συμμαζεμένο. Κρατείστε ξεκάθαρα διαφορετική ζώνη για bbq, για χώρο στάσης, παιχνιδιού αν έχετε παιδιά και φύτευσης ή λαχανόκηπου αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε περισσότερο με τη φύτευση. Και φυσικά είναι θεμιτό το θέμα του μπαλκονιού να συμπίπτει με το θέμα διακόσμησης του εσωτερικού του σπιτιού.

  1. Δώστε χρώμα μέσα από τα φυτά

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μοντέρνων και μινιμαλιστικών στυλ διακόσμησης, μπορεί να υπάρχει η απόλυτη μονοχρωμία στην επιλογή αντικειμένων και επίπλων και να «σπάει» όλο αυτό το μοτίβο μόνο από την επιλογή πολύχρωμων και πολυάριθμων λουλουδιών.

  1. Παίξτε με τα υλικά

c4e1ed9c-38bc-4524-9acc-956951b52d5fΘα συμβούλευα να προτιμήσετε το φυσικό χρώμα των υλικών, όπως δηλαδή το χρώμα του ξύλου, του μέταλλου, του αλουμινίου, του τσιμέντου, του τούβλου και να αποφύγετε τη χρήση πλαστικού και δη πολύχρωμου πλαστικού για την επίπλωση και τις γλάστρες. Πρωτοτυπήστε ως προς την επιλογή των υλικών και χρησιμοποιείστε εναλλακτικά υλικά που κανονικά προορίζονται για κάτι άλλο. Τσιμεντόλιθο για γλάστρες, γυάλινα βάζα με ρεσώ για φωτισμό, παντζούρι παλιά για να κρεμαστούν οι γλάστρες στους τοίχους και τόσα άλλα πράγματα.

  1. Στρώστε το μπαλκόνι με το ίδιο υλικό με το εσωτερικό του.

Με αυτήν την τεχνική αυξάνεται η οπτική φυγή και έτσι καταφέρνουμε να ενοποιήσουμε τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Όταν είμαστε στο εσωτερικό του σπιτιού θα φαίνεται σαν να συνεχίζει και έξω. Ακόμα και αν το δάπεδο του σπιτιού είναι ξύλινο, μπορείτε να βρείτε σύγχρονες λύσεις συνθετικές που θα δείχνει σα ξύλινο αλλά παράλληλα δε θα χρειάζεται συντήρηση. Απλή συμβουλή με καταπληκτικά αποτελέσματα!

  1. Προσοχή στην επιλογή των επίπλων

imagesΠολύ σημαντική είναι και η επιλογή επίπλων στο μπαλκόνι. Ιδιαίτερα αν είναι μικρό θα πρέπει να προτιμήσετε έπιπλα που στοιβάζονται, για να μπορείτε να δεχτείτε πολύ κόσμο αλλά και να τα αποθηκεύετε εύκολα κατά τους χειμερινούς μήνες. Και εδώ θα συνιστούσα να δουλέψετε περισσότερο με τα χρώματα των υλικών και όχι τόσο με χρωματιστά υλικά. Επίσης σημαντικό είναι να είναι ανθεκτικά έπιπλα και να χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερη συντήρηση. Αν διαθέτουν και αποθηκευτικό χώρο τότε είναι το ιδανικό για κάθε μπαλκόνι.

  1. Διατηρήστε ποικιλία στον τύπο των φυτών

53-Mindblowingly-Beautiful-Balcony-Decorating-Ideas-to-Start-Right-Away-homesthetics.net-decor-ideas-49Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φυτά για διαχωρισμό με τα διπλανά μπαλκόνια, για διακόσμηση του τοίχου, για να δώσετε χρώμα αλλά και για να δημιουργήσετε το δικό σας λαχανόκηπο ή έστω τη δικιά σας γωνιά με αρωματικά φυτά τα οποία παρεμπιπτόντως θα ευωδιάζουν και θα απωθούν και τα κουνούπια ταυτόχρονα.

Καλή αρχή λοιπόν και μη ξεχάσετε να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα με τον φωτισμό!