Στην Ξάνθη από 10 έως 16 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η 5η διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο”Edu-Living & Edu-Leaving “και θέμα τη μαθητική διαρροή,η οποία διοργανώθηκε από το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης μας. Εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία, που ήταν ο συντονιστής του όλου προγράμματος, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, αποτελούμενες από καθηγητές και μαθητές.
Στα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δομή, τους σκοπούς και τους στόχους του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και ταυτόχρονα οι καλές πρακτικές και μέθοδοι, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και οι δυσχέρειες που συναντούν οι μαθητές κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και να δοθούν όσο το δυνατόν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και συμμετοχής σε όλους. Από το θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας και των τάξεων ένταξης, την παρουσία ψυχολόγου και το παρατηρητήριο για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους τρόπους, οιοποίοι χρησιμοποιούνται ενάντια στους παράγοντες που ωθούν τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Στα πλαίσια του προγράμματος η ομάδα είχε συναντήσεις με στελέχη της εκπαίδευσης στην περιοχή μας, όπωςμε τον κ Παπαντωνίου, ο οποίος είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και την κα Kλούρη, η οποία είναι υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτωνστασχολεία τηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Και οι δύο περιέγραψαν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στα σχολεία για να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις σωστές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή τους στις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας τους κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης. Οι εταίροι αντάλλαξαν καλές πρακτικές και ιδέες που πραγματοποιούνται στα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα τωνχωρών τους.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες και εργαστήρια καθοδηγούμενα αντίστοιχα από την ψυχολόγο κ. Βούλα Διονυσίου, το μουσικό κ .Αντώνη Μουσαδέ, τους εκπαιδευτές παραδοσιακών χορών του συλλόγου Εβριτών και εκπαιδευτικούς του 2ου Γενικού Λυκείου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ναεπισκεφθούν το Δημαρχείο και είχαν επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου σε προγράμματα και δραστηριότητες που προωθούν την επαφή και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και ευαισθητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την πρόοδο των πολιτών.Συνάντηση επίσης είχαν με την αντιδήμαρχο Αβδήρων, η οποία αφού τους καλωσόρισε και τους ευχήθηκε καλή διαμονή, τους ενημέρωσε για τη συμπαράσταση του Δήμου σε τέτοιες δραστηριότητες και την καλή συνεργασία μεταξύ των πολιτών του Δήμου.
Παράλληλα, μπόρεσαν να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, την παλιά πόλη της Ξάνθης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το σημαντικό υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας, τα Άβδηρα και το αρχαιολογικό τους μουσείο, τη γραφική Θάσο.
Η συνάντηση αυτή έκλεισε μια σειρά δραστηριοτήτων και επαφών των τελευταίων δύο ετών, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα , αλλά κυρίως προβληματισμούς για το μέλλον της παιδείας και το μέλλον των ευρωπαϊκών μας κοινωνιών μέσα στις κρίσιμες αυτές εποχές, με την αισιοδοξία όμως που δημιουργεί η πίστη στις δυνάμεις και δυνατότητες, τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των ίδιων των παιδιών μας.
Πληροφορίες για τις έρευνες, τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων μπορεί κανείς να δει στο siteτης σύμπραξης: eduliving.eu αλλά και μέσω του siteτου 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης να οδηγηθεί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.