Παρά την ψήφιση στη Βουλή του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου και του γενικού καλέσματος που υπήρχε για κινητοποιήσεις η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά ήταν σχεδόν μηδαμινή και αποκαρδιωτική.

Στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία βρέθηκαν η ηγεσία του Εργατικοϋπαλληλικού κέντρου και της ΑΔΕΔΥ και κυρίως στελέχη των αριστερών κομμάτων, της ΕΛΜΕ καθώς επίσης  η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και πρόσφυγες από το Χαλκερό, που ήταν μάλλον περισσότεροι από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΞ αναφέρθηκε στην ιατορικότητα της ημέρας αλλά και στην αιφνιδιαστική ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε “ταφόπλακα”  όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία.

“Λανθασμένη η μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή”

mpoutos samakovidis adedyΣτις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Γιάννης Μπούτος και ο Γραμματέας Δημήτρης Σαμακοβίδης χαρακτήρισαν λανθασμένη την επιλογή της ΓΣΕΕ να μεταφέρει την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή, γεγονός που επηρέασε τη συμμετοχή και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων στις εκδηλώσεις. Παράλληλα επέκριναν τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου για τους ασφαλισμένους.

Κατηγορίες εναντίον της ΓΣΕΕ εξαπέλυσε και ο συνδικαλιστής των Οικοδόμων Τζεμίλ Κεχαγιά, ο οποίος επεσήμανε ότι το σύνθημα της ΓΣΕΕ για την πρωτομαγιάτικη απεργία την Κυριακή, ουσιαστικά αποδέχεται πως η Κυριακή είναι εργάσιμη μέρα, κάτι στο οποίο αντιστρατεύεται το συνδικαλιστικό κίνημα.

Μετά την κατάθεση των γαρυφάλλων στο Μνημείο του Καπνεργάτη ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου κάτι λιγότερο από το 50% των κεντρικών καταστημάτων λειτουργούσαν.

poreia protomagia 2016 adedy mnimeio kapnergati protomagia2 poreia protomagia 2016 antarsya