Σε ΔελτίοΤύπου του Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας, αναφέρεται:

foto1(2)Στις 25-27 Απριλίου έγινε η εκπαιδευτική εκδρομή των ενηλίκων από τα ΚΕΣΠΕΜ της Θράκης στην Αθήνα. Συμμετείχαν 30 γυναίκες και 3 άνδρες, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων ενηλίκων μας, τα οποία έχουν δημιουργηθεί μετά από αίτημα κυρίως μαμάδων μαθητών μας στα ΚΕΣΠΕΜ και στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνομάθειάς τους. Η συγκεκριμένη εκδρομή, τμήμα των ποικίλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προωθούν τα ΚΕΣΠΕΜ, προέκυψε από μια βαθιά επιθυμία των ενήλικων γυναικών να επισκεφθούν την Αθήνα, καθώς σχεδόν καμία τους δεν είχε ζήσει την εμπειρία της επίσκεψης στην πρωτεύουσα. Ήταν μια συγκινητική εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν, καθώς οι συμμετέχουσες εξέφραζαν συνεχώς τη μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη τους, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων, όπου έγινε επίσημη ξενάγηση στο κτήριο της Βουλής αλλά και στην έκθεση: «Σκοτεινή επταετία, 1967-1074: η δικτατορία των συνταγματαρχών». Μας υποδέχθηκαν δύο από τους βουλευτές της μειονότητας οι κύριοι: Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, βουλευτής Ξάνθης, και Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης, οι οποίοι συζήτησαν εκτενώς με τους εκπαιδευόμενους για την επίσκεψη, αλλά και για την αναγκαιότητα του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η συνέχεια περιελάμβανε ξενάγηση στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στο κτηριακό συγκρότημα Κεραμεικού του μουσείου Μπενάκη. Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες της ομάδας εξέφρασαν ειλικρινές ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στην ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

13051570_10209451504672819_7801522505314057746_nΜεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή και η έκφραση θαυμασμού στην ξενάγηση του μουσείου της Ακρόπολης. Οι γυναίκες ενθουσίασαν τους ξεναγούς με τη δημιουργική συμμετοχή τους και τα ερωτήματα που τους έθεταν συνεχώς και μετέτρεψαν τις ξεναγήσεις σε συναρπαστική εμπειρία.

Από τις πιο χαρούμενες στιγμές της εκδρομής μας ήταν η περιήγηση στην πόλη με ανοιχτό λεωφορείο. Έμοιαζε πραγματικά με «πενθήμερη σχολική εκδρομή»:

Για όλες σχεδόν τις γυναίκες ήταν η πρώτη φορά που άφηναν πίσω τις υποχρεώσεις, δουλειά, παιδιά, σύζυγο, για να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους και το χάρηκαν αναλόγως. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική για όλους όσους συμμετείχαν και έκανε ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα της συνέχισης των μαθημάτων ενηλίκων στα ΚΕΣΠΕΜ της Θράκης.