Η κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP ανέθεσε στην αποτελούμενη, από την ιταλική Renco S.p.A και την ελληνική ΤΕΡΝΑ Α.Ε., κοινοπραξία τη σύμβαση για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου.

  • Στην Ελλάδα, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
  • Στην Αλβανία, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα. Ο σταθμός μέτρησης ροής έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Οι σταθμοί συμπίεσης πρόκειται να κατασκευαστούν με βάση τα υψηλότερα διεθνή βιομηχανικά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές, και με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.

Η σύμβαση για την προμήθεια έξι μονάδων υπερ-συμπιεστών αεριοστροβίλων, πρόκειται να ενσωματωθεί στη σύμβαση για τους σταθμούς συμπίεσης που ανατέθηκε στη Siemens το Σεπτέμβριο του 2015.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw ανέφερε, «θα ήθελα να συγχαρώ τους αναδόχους Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής –Renco S.p.A και ΤΕΡΝΑ Α.Ε.– για την επιτυχημένη υποβολή προσφοράς από πλευράς τους, και να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Οι Renco S.p.A και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν την περαιτέρω συνεργασία υπεργολάβων για την υλοποίηση συγκεκριμένων τμημάτων της σύμβασης ανάθεσης. Αναμένεται ότι η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετη απασχόληση και οικονομικές διεξόδους στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της όδευσης του TAP».

Τα προφίλ των δύο εταιρειών

Η Renco S.p.A. είναι ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1979 και παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης και κατασκευής έργων στους τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και των αστικών υποδομών.

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί την κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, με περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους σε 16 χώρες. Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται στα €3 δισ

Από το Energy Press.gr