fredtito

Ένα ακόμη site δημιούργησε η ομάδα των ΜΜΕ στον οποίο ανήκει και το Xanthi2.gr Πρόκειται για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Τόλμη” που απαντάται στη διεύθυνση tolminews.gr  Ήταν κάτι που έλειπε εδώ και χρόνια καθώς φαίνεται από τις πρώτες μέρες ότι το αντικείμενο θα είναι εξόχως πολιτικό και παραπολιτικό, όπως ακριβώς και η έντυπη έκδοση. Μόνο που η ταχύτητα και η ευσύνοπτη παρουσίαση του internet είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Ήδη, αμέσως μετά τη δημιουργία του X2 αναβαθμίστηκε αισθητά και η διαδικτυακή πύλη kanali6.gr, όπου κανείς μπορεί να βρει όλα τα ρεπορτάζ και όλες τις εκπομπές του Καναλιού 6.

Η ενημέρωση βρίσκεται σε νέα εποχή και αυτό είναι προφανές.Οι αίθουσες σύνταξης του μέλλοντος είναι διαδικτυακές, ίσως να είναι και εικονικές. Όμως η δύναμη της ενημέρωσης βρίσκεται σε όσους παράγουν ενημέρωση μέσα από πρωτογενή έρευνα και υλικό. Η καλή δημοσιογραφία δεν θα πεθάνει ποτέ (και η κακή θα παραμείνει κίτρινη και ρυπαρή μέσα ή έξω από το διαδίκτυο) . Ούτε θα αντικατασταθεί ποτέ από αγράμματους, συνταξιούχους και λοιπούς επικίνδυνους για τη δημοκρατία. Θα ξεχωρίζει πάντα, όπως ξεχωρίζει και τώρα για το υλικό που διαχειρίζεται και την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχει.

fredtitoΚαι μια απαραίτητη διευκρίνιση για αγεωγράφητους τεχνολογικά αλλά και τεχνικά. Η συμμετοχή κάποιου σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης με βάση την αποδοχή των όρων χρήσης όλων των δικτυακών τόπων όπως το Facebook, σημαίνει ότι αυτόματα παραχωρεί σε ελεύθερη χρήση  κάθε υλικό , πληροφορία, φωτογραφία κλπ που μοιράζεσαι. Άρα από τη στιγμή που δημοσιεύσει κάποιος κάτι στο FB αυτό έχει γίνει αυτόματα κοινόκτητο και κοινόχρηστο, είτε είναι η φωτογραφία του είτε η φωτογραφία του παιδιού του. Γιατί κάποιοι είναι ή παριστάνουν τους καθυστερημένους διαδικτυακά.

13102654_979787888802284_762407935431405461_nΗ Θράκη και, πιο σωστά ο Έβρος, ήταν και παραμένει η κοιτίδα του Ελληνικού Βόλευ για πολλούς λόγους. Έτσι το φετινό πρωτάθλημα δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα θρακιώτη νικητή αφού οι φιναλίστ του τελικού είχαν από έναν Εβρίτη. Τελικά ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο με τον Ορεστιαδίτη Δημήτρη Γκαρά να στέφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωταθλητής Ελλάδος μέσα σε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην Πυλαία. Στο γήπεδο βέβαια και η αδερφή του μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Δεν είναι άλλη από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά και η χαρά στη φωτο που πόσταρε στο FB, προφανής. (Δυστυχώς η ιστορία χρωστά ένα τίτλο και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά…)

fredtitoΉρθε λοιπόν και η Χ.Α. στη Γλαύκη απροειδοποίητα για ευνόητους  λόγους καθώς με τις αντιδράσεις που ήδη είχαν προκληθεί, μάλλον φοβήθηκαν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η “φιέστα” θα είχε ματαιωθεί. Άλλωστε, ο Λαγός είναι υπόδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται ελεύθερος και με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού. Άρα, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν κυβέρνηση και αρχές, για τον τρόπο που μπορεί να τριγυρνάει ανενόχλητος μέσα στη χώρα….

Κατά τα άλλα, όπως αναμενόταν, το κοινό που μετά βίας συγκεντρώθηκε ήταν ελάχιστο. Αλλά ποιοι ήταν; Ήταν η προσωποποίηση  της αποτυχίας των “αθηναϊκών” προσεγγίσεων στα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης εδώ και χρόνια. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι κάποιοι υπερθεμάτισαν (και στήριξαν από επίσημες και ανεπίσημες οδούς) υπέρ μιας μικρής μειοψηφίας ανθρώπων που αυτοπροσδιοριζόταν με διαφορετικό τρόπο από ότι η υπόλοιπη μειονότητα (παρότι φυσικά πρέπει να απολαμβάνουν την αυτονόητη ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό τους). Η υπερβολή αυτή είχε από πίσω τους διαχρονικούς “σωτήρες” της Θράκης και όσους μέσα από αυτή τη στρεβλή (και εθνικά επικίνδυνη όπως αποδείχτηκε τελικά) πολιτική είχαν και έχουν στήσει τα “μαγαζιά” τους.

Έτσι όλο αυτός ο κύκλος ανθρώπων, είτε από συμφέρον είτε μια αδιέξοδη  και ετεροκαθορισμένη “εθνική” αντίληψη στοχοποίησε και λοιδωρούσε επί χρόνια όλους όσοι δεν συντάσσονταν με την άποψή τους (παρότι 25χρόνια νωρίτερα οι ίδιοι προσπαθούσαν να πείσουν τη μειονότητα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο). Όμως τα “τοτέμ” που δημιούργησαν για να επιβιώσει η θεωρία τους, αυτοί με τους οποίους συνομιλούσαν μέχρι πρόσφατα,  σήμερα είναι αυτή η μειοψηφία που συνομιλεί και προμοτάρει τη Χ.Α.!  Τώρα τι λέμε παληκάρια;

Καλό Πάσχα σε όλους