Η νέα καλλιεργητική χρονιά που άρχισε να παίρνει μπροστά με τις πρώτες σπορές μέσα στον Απρίλη βρίσκει τον αγροτικό κόσμο και τους μικροπαραγωγούς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το 3ο μνημόνιο που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ, αλλά και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ που διακηρύσσει την θέλησή της για πιστή εφαρμογή του, επιβαρύνει τους αγρότες με υψηλές εισφορές, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική περίθαλψη και σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, μαθηματικά οδηγεί τους μικροπαραγωγούς σε οικονομικό αφανισμό και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε διάλυση. Σε συνέχεια των παραπάνω προστίθενται και προβλήματα μη καταβολής πληρωμών για τις περσινές σοδειές σε καλλιέργειες, όπως ο καπνός, κάνοντας τη φετινή χρόνια των παραγωγών ακόμη δυσκολότερη.

Πέραν όλων αυτών, φέτος η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει και τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από ανατολικές χώρες και κυρίως από την Τουρκία. Με την Ρωσία να βρίσκεται σε εμπάργκο απέναντι στα Τούρκικα προϊόντα, η τεράστια σε ποσότητες τουρκική παραγωγή προσπαθεί να βρει διέξοδο αγορών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων σε βάρος των παραγωγών. Υπάρχει ήδη η ανησυχία ότι οι ποσότητες προϊόντων, όπως η ντομάτα και η πιπεριά, θα κατρακυλήσουν τις τιμές σε ιδιαίτερα χαμηλά και πρωτοφανή επίπεδα. Η διέξοδος των τουρκικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά στερεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα εξαγωγών σε Βαλκανικές χώρες και κηρύσσει την έναρξη ενός παιχνιδιού εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε βάρος κυρίως των μικρών παραγωγών που αδυνατούν να το ακολουθήσουν, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής που τους επιβάλει η πολιτική των μνημονίων.

Αυξημένη ανησυχία εκφράζεται ακόμη όσον αφορά  τον έλεγχο της ποιότητας των εισερχόμενων προϊόντων. Είναι διαπιστωμένο ότι στα τουρκικά κηπευτικά παρατηρείται μεγάλο ποσοστό υπέρβασης  ορίων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και απαγορευμένων ουσιών. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει προκαλέσει το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία, βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Ως εκ τούτου προκύπτουν και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας των καταναλωτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

–  Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να υπάρξει προστασία του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής.

– Χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ οι παραγωγοί μέσω των συνεταιρισμών τους να διεκδικήσουν από αρμόδια Υπουργεία συνεχείς ελέγχους των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων στα τελωνεία.

Από το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ Ξάνθης – Νικολέτα Παπακωνσταντίνου, Γεωπόνος