Την αντίδραση της Μητρόπολης Ξάνθης προκαλεί η επιλογή της Ένωσης Αθέων να διοργανώσει “Φανερό Δείπνο’ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και  Ηράκλειο, ως μια ένδειξη αντίδρασης στη θρησκευτική νηστεία.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε μέσω facebook, εμφανίζει στην Ξάνθη το Ψητοπωλείο “Μέτκος” (πρώην “Πελαγεία”), Βενιζέλου 84, ως χώρο συνάντησης τη Μ. Παρασκευή.

Η Μητρόπολη Ξάνθης, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, τοποθετήθηκε μια μια αρκετά μετριοπαθή και νηφάλια ανακοίνωση η οποία εστιάζει στον ουσιαστικό χαρακτήρα της νηστείας και στην ελεύθερη επιλογή από πλευράς των ανθρώπων και μόνο στο τέλος της αναφέρει  ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων προκαλεί.

Αναλυτικά:

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου εξ αφορμής δημοσιευμάτων περί διοργανώσεως από την Ένωση Αθέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος -μεταξύ αυτών και στην πόλη μας- «Φανερού Δείπνου»  κρεατοφαγίας την Μεγάλη Παρασκευή 29-4-2016 επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

α. Η  νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής, προτείνεται από την Εκκλησία προς τα μέλη της ως οδός σωτηρίας και ομοιώσεως προς τον Χριστό και δεν περιορίζεται μόνον στην αποχή από τις τροφές, αλλά έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα: είναι «παθών αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας» σύμφωνα με τον ιερό υμνογράφο.

β. Όλη η παράδοση και η ζωή της εκκλησίας βιώνεται από τον άνθρωπο ελεύθερα. Ο χριστιανός με ελευθερία έρχεται να ταυτίσει το θέλημά του με τις εντολές του Θεού, πρώτη από τις οποίες σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως είναι η νηστεία. Όλη η αγωγή της Εκκλησίας είναι αγωγή ελευθερίας, αφού βασίζεται στην πρόσκληση του Κυρίου «όστις ΘΕΛΕΙ οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Μρκ. 8.34 -9.1).

γ. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω η Εκκλησία σέβεται την επιλογή του καθενός να νηστέψει ή να μην νηστέψει, να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Όμως η πραγματοποίηση και η δημοσιοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων προκαλεί τον λαό.