fredtitoΜε νέα 72ωρη απεργία η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να εντείνει τις κινητοποιήσεις ενόψει του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ουσιαστικά, διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Η απόφαση των συλλογικών οργάνων έχει αμφισβητηθεί για την αποτελεσματικότητά της εφόσον ήδη από την πρώτη 48ωρη απεργία φάνηκε πως η απόφαση δεν τηρήθηκε.

Τοπικά σχεδόν κανείς δεν απεργεί, ειδικά στο διαδίκτυο όπου είναι δύσκολο να διακρίνεις καν να υπάρχει δημοσιογραφία, πόσο μάλλον να ελέγξεις τη λειτουργία του καθενός. Προφανώς η δική μας άποψη είναι πως πρόκειται για ένα λανθασμένο τρόπο διεκδίκησης και δεν είναι δυνατόν κάποιος να ζητά να απεργήσουν οι εργαζόμενοι πχ στα διαδικτυακά μέσα, όταν δεν τους επιτρέπεται να γίνουν μέλη των Ενώσεων. Αλλά φυσικά απεργούμε.

fredtitoΠολλοί φίλοι ρωτούν συχνά γιατί απεργούμε πάντα  και εφαρμόζουμε στο ακέραιο της αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όταν όλοι οι άλλοι τα καταστρατηγούν. Η απάντηση είναι πως οι απόψεις που εκφράζουμε δεν μπορούν να αναιρούν τη συλλογικότητα και άρα πάντα θα πειθαρχούμε στις αποφάσεις, άσχετα αν είμαστε οι μοναδικοί που απεργούμε ενώ όλοι εργάζονται και δεν θα κηλιδώσουμε μια διαδρομή δεκαετιών για λίγα ασήμαντα κλικς.

Και απεργούμε πάντα γιατί είμαστε οι ίδιοι που κάνουμε κριτική στη δημόσια σφαίρα, για την κάθε κοινωνική ομάδα και τον τρόπο που διεκδικεί, είμαστε αυτοί που κάνουν κριτική και σε αυτούς που κάνουν αγώνες εκ του ασφαλούς ή σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων. Για να μπορεί λοιπόν κάποιος να κάνει έχει άποψη πρέπει να έχει αποδείξει ότι συμμετέχει σε όλους τους αγώνες και ότι ξέρει να στηρίζει το γενικό συμφέρον ακόμη και αν τον πλήττει. Όταν κάποιος διαχειρίζεται θεσμικό συνταγματικό ρόλο, πρέπει να αποδεικνύει την υποταγή στις συλλογικές αποφάσεις, ως θεμέλιο της δημοκρατίας.

fredtitoΣτην πολύκροτη υπόθεση με το σκύλο που έσερνε ένα αυτοκίνητο τα πράγματα μάλλον ξεκαθαρίζουν μετά τα γεγονότα που εξέθεσε το Xanthi2.gr για την περίεργη αυτή υπόθεση. Όπως φαίνεται,  μια εργαζόμενη στο Δήμο είχε την ατυχία να χτυπήσει ένα σκύλο κάπου στα όρια του Δήμου Τοπείρου. Είναι κάτι που μπορεί να τύχει στον καθένα και αφού ενημέρωσε το Δήμο, δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο.

Ο Δήμος είναι αυτός που τα έκανε θάλασσα από η στιγμή που ανέλαβε αφού στο Δήμο ανήκει η ευθύνη που ο σκύλος αυτός σύρθηκε στο δρόμο από τον δράστη της φωτογραφίας και προκάλεσε φρίκη σε όλη τη χώρα. Και κατάφερε να τα κάνει ακόμη χειρότερα με αυτή την απίθανη ανακοίνωση που εξέδωσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και κανείς δεν κατάλαβε ποιος ο λόγος για αυτή την ελαφρότητα. Αλλά σε αυτό το Δήμο το ενδιαφέρον είναι αμείωτο….

fredtitoΤο Φεστιβάλ Ξάνθη Πόλις Ονείρων ολοκληρώθηκε με μια άρτια διοργάνωση. Είναι πια θεσμός που στηρίζεται από αρκετούς φορείς και έχει μια μεγάλη σημασία, κυρίαρχα παιδευτική και πολιτιστική και, δευτερευόντως, μια κοινωνική και οικονομική διάσταση διόλου αμελητέα. Για την πόλη αυτή που ξέρει να δημιουργεί θεσμούς και κίνηση γύρω από αυτούς, το μείζον είναι να αντιλαμβάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι σε κάποια θέματα δεν είναι όλα “πέτρες-ξύλα” και καλό είναι αφήνουν τους ειδικούς να κάνουν αυτό που ξέρουν. Και ορθώς τους αφήνουν στο Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων να κάνουν αυτό που ξέρουν.

fredtitoΣτη Θράκη το κλίμα είναι ακόμη πιο νοσηρό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ίσως τώρα ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να αντιλαμβάνεται στη Θράκη τι σημαίνει παρα-κράτος και ποια είναι η διαφορά της εξουσίας από τη διοίκηση μιας χώρας. Στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας , σε μια εποχή κρισιμότατη με το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο τεχνητή όξυνση που προκαλείται από κάποιους κύκλους. Διάφοροι γραφικοί και απίθανοι χαρακτήρες και ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν “το κομμάτι τους” τον τελευταίο καιρό και η κυβέρνηση είτε παρακολουθεί, είτε επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους, αμυνόμενη.

Πρακτικά, όσες ακρότητες δεν είδαμε τα τελευταία 25 χρόνια στα μειονοτικά θέματα από συγκεκριμένους κύκλους, τους βλέπουμε στην περίοδο που η διακυβέρνηση ανήκει -και- σε αριστερό κόμμα. Άλλοτε επειδή η κυβέρνηση υποτίμησε κάποιους κινδύνους και έκανε λάθος χειρισμούς και άλλοτε επειδή δεν ελέγχει την κατάσταση (ή δεν ξέρει με ποιους μιλά και ποιοι την εκπροσωπούν) με αποτέλεσμα αυτή την έξαρση του εθνικισμού των τελευταίων μηνών και ημερών. Και τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις γιαυτό ας είμαστε όλοι επιφυλακτικοί και ήρεμοι…