Μια νέα θεωρία για το πιο διάσημο χαμόγελο του κόσμου και της ιστορίας της τέχνης

Το μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει γοητεύσει εκατομμύρια  θεατές για πολλές γενιές, αλλά η πραγματική ταυτότητα του πιο διάσημου θέματος του καλλιτέχνη της Αναγέννησης έχει ξεφύγει από τους ιστορικούς τέχνης για αιώνες. Τώρα, μια θεωρία που διατυπώνεται από έναν Ιταλό ερευνητή,  αναφέρει ότι η εικόνα αυτή βασίζεται κυρίως σε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Λεονάρντο και πιθανώς εραστής του.

mona1Mona Lisa

Ο Silvano Vinceti, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, πιστεύει ότι η Μόνα Λίζα φέρει αρκετές εντυπωσιακές ομοιότητες με τον Gian Giocomo Caprotti, γνωστό και ως Salai. Επίσης, η εξέταση με υπέρυθρες ακτίνες του έργου σε σύγκριση με άλλα έργα δείχνουν μεγάλες ομοιότητες με άλλα έργα στα οποία πόζαρε ο Salai.

mona2St John the Baptist (1513)

Φαίνονται στην μύτη της Μονα Λίζα, στο μέτωπο και το χαμόγελό της είπε ο Vinceti στην Telegraph. Ανέφερε ότι μοιάζει με τα έργα στα οποία απεικονίζονται ο Ιωάννης ο πρόδρομος και ο Άγγελος, στα οποία παρουσιάζεται το νεαρό αγόρι.

Ο Salai μαθήτευσε κοντά στον Leonardo σε ηλικία περίπου 10 ετών, το 1490, και ήταν γνωστός ως μικρός ταραχοποιός, με το ψευδώνυμό του να σημαίνει “μικρός διάβολος. Εργάστηκε με τον μεγάλο ζωγράφο της Αναγέννησης για δύο δεκαετίες, και ευρέως πιστεύεται ότι είχαν ερωτική σχέση.

mona3Angelo Incarnato

Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη Μόνα Λίζα είναι ότι το μοντέλο ήταν η Lisa Gherardini, η σύζυγος ενός Ιταλού εμπόρου μεταξιού. Η βίλα της Τοσκάνης του ζευγαριού πήγε στην πώληση για 11.300.000 δολάρια τον περασμένο μήνα. Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η Μόνα Λίζα είναι στην πραγματικότητα μια αυτοπροσωπογραφία, ή μια απεικόνιση της μητέρας του καλλιτέχνη. Φυσικά πολλοί μελετητές του Ντα Βίντσι ανάμεσά τους και ο ειδικός των ειδικών Martin Kemp είπε ότι αυτή η θεωρία είναι “ένα συνονθύλευμα των γνωστών πραγμάτων, λιγότερο γνωστών και ζωηρής φαντασίας.

Ο Vinceti υποστηρίζει ότι η Μόνα Λίζα είναι ανδρόγυνο πρότυπο, μισός άντρας και μισή γυναίκα. Η θηλυκή επιρροή προέρχεται από την Gherardini, ,.Beatrice D’Este, σύζυγο του δούκα του Μιλάνου Ludovico Sforza. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Leonardo άρχισε τη Μόνα Λίζα το 1503, ενώ ο Vinceti υποστηρίζει ότι μπορεί να είχε αρχίσει το αριστούργημα ενώ ζούσε στο μιλάνο τη δεκαετία του 1490.