Την ποινή της κάθειρξης 20 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση επέβαλε την Τετάρτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ξάνθης στον 32χρονο που σκότωσε τη 39χρονη σύντροφό του την πρωτοχρονιά του 2015 στο πάρκο της Δράμας, χτυπώντας την στο κεφάλι.

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει για τη σκληρότητά του ενώ η δίκη στο Κακουργιοδικείο της Ξάνθης έγινε παρά την απεργία των δικηγόρων, λόγω του κινδύνου να παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του δράστη. Η απόφαση, σύμφωνη με την πρόταση του Εισαγγελέα Νικόλαου Καραμολέγκου, αναγνωρίζει στο δράστη το ελαφρυντικό το μειωμένου καταλογισμού, λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία πάσχει, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Δράμας.

Τον είδαν να την χτυπάει στο κεφάλι με χέρια και πόδια !

PARKO DRAMASΣτην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κατέθεσαν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που είδαν  στις 2.30 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2015 στο κεντρικό πάρκο της Δράμας, τον δράστη, να χτυπάει την άτυχη γυναίκα με χέρια και πόδια στο κεφάλι και να επιχειρεί να μετακινήσει το πτώμα της λίγο πριν φτάσει η Αστυνομία που τον συνέλαβε.

Τις απόψεις επιβεβαίωσε και η ιατροδικαστική έκθεση που διαπίστωσε ότι αίμα, αντικείμενα αλλά και ένα δόντι της 39χρονης κοπέλας βρέθηκαν σε απόσταση 5 μέτρων από το πτώμα ενώ ιδιαίτερα σκληρά και επαναλαμβανόμενα χτυπήματα εντοπίστηκαν στη κεφάλι της, τα οποία οδήγησαν στο θάνατό της από εγκεφαλική αιμορραγία, μερικά λεπτά αργότερα.

Ταραχώδης σχέση με πολλά επεισόδια !

Τα αδέρφια του θύματος περιέγραψαν τη σχέση του ζευγαριού ως ιδιαίτερα ταραχώδη με πολλές διακυμάνσεις, καυγάδες και προβλήματα. Σύμφωνα με τα αδέρφια της 39χρονης, ο δράστης που είχε βαρύ ποινικό μητρώο με ληστείες και επιθέσεις και ήταν ιδιαίτερα βίαιος, τη χτυπούσε συχνά αλλά αυτή φοβόταν να το καταγγείλει.

Ήταν και οι δύο από οικογένειες Ρομά της Δράμας, είχαν παιδιά από προηγούμενο γάμο και ήταν επίσης τοξικομανείς. Τα αδέρφια υποστήριξαν ότι τον είχαν δει λίγες ώρες πριν το φόνο και ήταν απολύτως νηφάλιος ενώ είχε προαναγγείλει ότι θα της κάνει κακό εξαιτίας νέου καυγά τους. Τέλος, σε ότι αφορά στη σχιζοφρένεια του δράστη, οι συγγενείς της κοπέλας υποστήριξαν ότι ήταν ένα τέχνασμά του για να παίρνει τη σύνταξη της αναπηρίας.

“Θόλωσε” όταν του ζήτησε να χωρίσουν

dikastirio astynomiaΟ δράστης στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται τίποτε από το φόνο, ότι πριν τη σκοτώσει είχε “θολώσει” και ότι εκείνη τη μέρα είχε πάρει συνολικά 16 ναρκωτικά χάπια αλλά όχι την αγωγή που του χορηγείται.  Ανέφερε ότι λίγα λεπτά νωρίτερα την είχε αγκαλιά γιατί είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις τους αλλά τον έβγαλε εκτός εαυτού όταν του είπε ότι θέλει να χωρίσουν. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας υποστήριξε πως αντιλήφθηκε τη βαρύτητα όσων είχε διαπράξει, δύο μέρες μετά το φόνο.

Ο Εισαγγελέας Νικόλαος Καραμολέγκος πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής κατά τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης  ή του βρασμού ψυχικής ορμής που ζήτησε η υπεράσπιση, παρά μόνο αυτό του μειωμένου καταλογισμού λόγω της ασθένειάς του.

Οι αγορεύσεις των δικηγόρων

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο συνήγορος του δράστη, δικηγόρος Αθηνών Φραγκίσκος Ραγκούσης, επιχείρησε να στοιχειοθετήσει το αίτημά του να αναγνωριστεί ο ελαττωμένος καταλογισμός του δράστη με βάση το αρ.36 του ΠΚ λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία πάσχει σε ποσοστό 80% σύμφωνα με το πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από υποθέσεις και νομολογίες για να τεκμηριώσει την άποψή του, απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η δικηγόρος Ξάνθης Άννα Αγγελίδου συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση του μειωμένου καταλογισμού καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο το δράστη, είχε πλήρη διαύγεια τόσο πριν το φόνο που θυμάται τα πάντα, όσο και δευτερόλεπτα μετά όταν επιχειρεί να πείσει τους περαστικούς ότι η κοπέλα είναι απλώς μεθυσμένη ή προσπαθεί να μετακινήσει το πτώμα λίγο πριν φτάσει η Αστυνομία, με βάση τις μαρτυρίες των αυτοπτών.

Η ποινή

Το δικαστήριο καταδίκασε το δράστη σε κάθειρξη 20 ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα, ομόφωνα ως προς την ενοχή και με ψήφους 6-1 ως προς την ποινή ενώ η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Χanthi2.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννης Σιδηρόπουλος