Ερώτηση με θέμα : “Καταχρηστικές και εκβιαστικές απολύσεις στην Eurobankγια εργαζόμενους του πρώην ΤΤ που ανήκουν στον όμιλο της Eurobank, συνυπέγραψαν οι τρεις βουλευτές Ξάνθης.

Αναλυτικά, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, η Eurobank προχωράει σε απολύσεις ενοικιαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων με εκβιαστικό και καταχρηστικό τρόπο. Οι 17 εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης δούλευαν για χρόνια στα καταστήματα του πρώην ΤΤ, που εξαγοράστηκε το 2013 από την Eurobank , με εναλλασσόμενους «εργολάβους». Η ειδικότητά τους ήταν ταμίας, δηλαδή καθαρά τραπεζοϋπαλληλική θέση. Πριν περίπου ένα χρόνο εξαναγκάστηκαν για να κρατήσουν τη δουλειά τους να αλλάξουν για άλλη μία φορά εργολάβο και βρέθηκαν στην Μellon Technologies αλλά και ειδικότητα για να κάνουν την βρώμικη δουλειά, την εκκαθάριση του φυσικού αρχείου στα υπόγεια των καταστημάτων μαζί με κατσαρίδες και τρωκτικά. Επιπλέον στη συνέχεια, πριν από 6 μήνες, εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν μείωση μισθού και να πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο εργολάβος πρότεινε σε εργαζόμενους από την Καρδίτσα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και αλλού να μετακινηθούν στην Αθήνα. Η πρόταση αυτή είναι εικονική καθώς είναι αδύνατο για αυτούς τους εργαζόμενους να αλλάξουν πόλη όταν αμείβονται με 586 ευρώ μικτά. Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου, η πρόταση γίνεται για να καλύψει το γεγονός ότι μεταξύ των απολυόμενων υπάρχουν ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Μellon Technologies και μέλλουσες μητέρες ή μητέρες σε άδεια λοχείας, που προστατεύονται από τον νόμο. Στόχος είναι να συγκαλυφθούν οι στοχευμένες απολύσεις ως εκούσιες αποχωρήσεις. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι στόχος είναι η συνδικαλιστική ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όπως η προστασία της μητρότητας, που ενοχλούν βαθύτατα τους τραπεζίτες. Αίτημα του Συλλόγου είναι η ανάκληση των προαναγγελθεισών απολύσεων και η έναρξη διαβούλευσης ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθενται οι υπηρεσίες του Υπουργείου να συμβάλλουν στην έναρξη διαβούλευσης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα; 
  • Με ποιο τρόπο σκοπεύει να προστατεύσει την συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα των εργαζομένων για προστασία της μητρότητας από την εργοδοτική επίθεση, ιδίως καθώς οι τράπεζες έχουν λάβει πολλαπλή κρατική βοήθεια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές