Ανακοινώσεις και καλέσματα για τη συζήτηση των δύο υποθέσεων για τις απολύσεις των εργαζομένων σε Ροδόπη και Κομοτέξ, την Πέμπτη,  εξέδωσαν ΠΑΜΕ και Λαϊκή Αντίσταση. Αναλυτικά αναφέρουν:

Το ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, άνεργους, τα σωματεία της Ξάνθης σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια την Πέμπτη 21 Απρίλη στις 9π.μ., μέρα που συνεχίζεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων απολυμένων της ΡΟΔΟΠΗΣ και της ΚΟΜΟΤΕΞ.

Η Λαϊκή Αντίσταση

Μετά από πολλές αναβολές εκδικάζονται την Πέμπτη 21 Απρίλη τα ασφαλιστικά μέτρα για την απόλυση εργαζομένων από την ΚΟΜΟΤΕΧ και τη ΡΟΔΟΠΗ. Είναι φανερό ότι οι απολύσεις που έγιναν σ’ αυτά τα εργοστάσια στα τέλη του περασμένου έτους και ξεπέρασαν τις δέκα, στόχευαν ξεκάθαρα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και πάλη. Γι αυτό οι απολύσεις στην ΚΟΜΟΤΕΧ αφορούσαν εργαζόμενους του νέου μη εργοδοτικού σωματείου, γι αυτό και εργοδοτική τρομοκρατία στη ΡΟΔΟΠΗ προσανατολιζόταν στο τσάκισμα της ενότητας του σωματείου.

Αυτή άλλωστε η ενότητα και ο αγώνας των εργατών της ΡΟΔΟΠΗΣ έβαλε φρένο στις μαζικές απολύσεις του περασμένου χειμώνα και στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για μείωση μισθών και νέα ωράρια λάστιχο. Επιδιώξεις που ξαναέρχονται σήμερα στην επιφάνεια με νέες πιέσεις και απειλές και αφού αθετήθηκαν οι προφορικές υποσχέσεις για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, που είχαν δοθεί υποκριτικά κάτω από την πίεση της απεργίας.

Για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, ότι η λεγόμενη κοινωνική ειρήνη και η «συνεννόηση» με την εργοδοσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποταγή στην ακατάσχετη τάση του κεφαλαίου να τσακίσει δικαιώματα και να καταργήσει κατακτήσεις.

Στις σημερινές συνθήκες της βάρβαρης επίθεσης του συστήματος και των κυβερνήσεών του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), όπου εφαρμόζονται μια σειρά από αντεργατικά, μνημονιακά μέτρα, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Τίποτα δε χαρίστηκε ποτέ και σε κανέναν. Μόνο η ενότητα των εργατών, η ετοιμασία και το ξέσπασμα νέων αγώνων μπορούν να εγγυηθούν πραγματικές νίκες.

Η άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών και στα δύο εργοστάσια, το μπλοκάρισμα των προθέσεων της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και αλλαγές σε ωράρια και η προετοιμασία-συμμετοχή στις αντιστάσεις του λαού στα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων (ειδικά σήμερα στην αντιασφαλιστική και φορολογική επιδρομή), αποτελούν άμεσο και επιτακτικό καθήκον.