fredtito

Σε μια πρόσφατη βόλτα μας σε δημοτικά κτίρια του Τοπείρου διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος έχει εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας που μάλιστα είναι σε λειτουργία. Αυτό μας επιβεβαίωσαν και άλλοι τουλάχιστον 3 κάτοικοι του Δήμου.  Εντυπωσιακό ότι φροντίζει για την ασφάλειά του ο Δήμος Τοπείρου αλλά υπάρχουν δύο σοβαρά ερωτήματα. Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν έχει αναρτηθεί καμία προμήθεια, ανάθεση ή σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο. Επίσης δεν είναι γνωστό αν υπάρχει άδεια από την Αρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πριν τεθούν σε λειτουργία. Έτσι μάλλον χρειάζεται μια απάντηση για τον μαγικό τρόπο που εγκαταστάθηκαν…

Φυσικά, το απίστευτο γεγονός ήταν η ανακοίνωση του Δήμου, στην οποία υπερασπίζεται το δράστη της κτηνωδίας ο οποίος έσερνε ένα σκύλο με το αυτοκίνητο. Ακατανόητο παραμένει γιατί έπρεπε να γίνει ο Δήμος αντικείμενου χλευασμού και οργής σε όλη την Ελλάδα. Η ανακοίνωση, παρεμβαίνει σαν να ήταν νουθεσία δικηγόρου προς το δράστη ώστε να υιοθετήσει την εκδοχή του νεκρού ζώου και να τύχει ελαφρύτερης ποινικής μεταχείρισης. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε αυτό τον αβάσιμο και έωλο ισχυρισμό (που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις μαρτυρίες) ο Δήμος παραδέχεται πως θεωρεί φυσιολογικό τα νεκρά ζώα στον Τόπειρο να σέρνονται πίσω από αυτοκίνητα ! Και πρέπει να είναι ο μοναδικός στον πλανήτη, αν δεν μας έχει ξεφύγει κάποια κοινότητα ιθαγενών στην Αφρική…

fredtito

Στα χέρια μας βρέθηκε το έντυπο που διένειμε η Περιφέρεια στα εγκαίνια του Grand Maison στους επισκέπτες και φροντίσαμε να το διαβάσουμε όλο. Δύο στοιχεία μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Καταρχάς ότι οι συντάκτες των κειμένων περιγράφουν με ακρίβεια τη συμβολή όχι μόνο της νυν Περιφερειακής Αρχής -αφού έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι ως έργο ξεκίνησε επί Νομαρχίας του Γ. Παυλίδη- αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του Α. Γιαννακίδη που στην περίοδό της συνέχισε και ενέταξε τη Β’ Φάση του έργου. Και έτσι αναδείχθηκε και η συνέχεια της διοίκησης, που είναι σπάνιο φαινόμενο.

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο επίσης ότι αναφέρεται με λεπτομέρειες σε όλους τους συντελεστές του έργου, έναν προς έναν, υπηρεσιακούς και ιδιώτες. Από τους μελετητές της αρχικής μελέτης μέχρι τους υπεργολάβους και τον τον τελευταίο εργατοτεχνίτη του έργου. Και είναι σημαντικό όταν δεν πρόκειται για ένα απλό τεχνικό έργο αλλά έχει ιδιαίτερη πολιτισμική αξία (είτε αυτή αφορά στην τέχνη και τη σκέψη είτε στον τεχνικό πολιτισμό) να καταγράφεται η συμβολή και του τελευταίου παράγοντα στην ολοκλήρωσή του.

fredtito

Απεργία από σήμερα και για δύο μέρες. Φυσικά οι απεργοσπάστες στην περιοχή είναι γνωστοί και οι συνδικαλιστές  καταγράφουν δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ως οφείλουν. Κάποτε λοιπόν όλοι αυτοί που εκδίδουν απεργιακά φύλα εφημερίδων ή λειτουργούν απεργοσπαστικά τα site τους  έρχεται η ώρα που ζητούν τη βοήθεια των Ενώσεων Συντακτών, που κάνουν κριτική στις Ενώσεις, που κουνάνε το δάχτυλο στις Ενώσεις, όπως πρόσφατα συνέβη με την ΕΣΗΕΑ.

Τότε λοιπόν τους θυμίζουν τι έχουν κάνει στο παρελθόν καθώς είναι όλα καταγεγραμμένα. Ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι οι μόνιμοι και διαχρονικοί απεργοσπάστες του Τύπου, όταν τα συμφέροντά τους θίγονται και θέλουν να αντιπολιτευτούν, κάνουν κριτική του καναπέ σε βάρος όσων δεν απέργησαν ή δεν περιφρούρησαν μια απεργία, όπως σημειώθηκε πρόσφατα στην απεργία του Φλεβάρη στην Ξάνθη (με τις ακρότητες που τη συνόδευσαν). Άποψη λοιπόν για τις απεργίες θα έχουν αυτοί που απεργούν και όχι οι απεργοσπάστες.

fredtito

Πολλά ήταν τα σχόλια για τη συνέντευξη ΓΑΠ στο Σκάι και τις αποκαλύψεις άγνωστων πτυχών όπως και την άποψη ότι η Γερμανία ήταν που έφερε το ΔΝΤ στη χώρα και όχι ο ίδιος. Συμπεράσματα υπάρχουν αρκετά, όπως ότι η Μέρκελ έχει πολύ πιο διαφορετική στάση σε σχέση με το 2010 και γενικά η Ευρώπη αλλά και ότι συνολικά τα προγράμματα δεν είχαν ποτέ σαν στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά – σε συνδυασμό με άλλες αχρείαστες κινήσεις- την τιμωρητική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας (που την κατάφεραν εν τέλει).

Αυτό σημαίνει ότι η υποθετική έξοδος από το τούνελ όπως ειπώθηκε κάποτε από το Σαμαρά, προφανώς και ήταν μια ακόμη αυταπάτη αλλά και ότι για να επιτύχει το στόχο της η σημερινή κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να έχει αλλάξει η στάση των δανειστών (που σε κάποιοι βαθμό έχει γίνει αλλά…) διαφορετικά θα υπάρξουν νέες δυσμενείς εξελίξεις και μέτρα.  Ο Παπανδρέου δικαιούται να λέει ότι αδικήθηκε και ότι η κυβέρνησή του είχε τη στήριξη του κόσμου για μεταρρυθμίσεις και “έπεσε από μέσα” αλλά έπρεπε να είχε διαβλέψει το ρόλο κάποιων που επεδίωξαν και κατάφεραν στο τέλος το σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή ήταν και η περίοδος με  μηδενική παραγωγή έργου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι η συζήτηση για την Κεντροαριστερά παραμένει ένα αδιέξοδο όσο αυτοί που συζητούν δεν έχουν ρεαλιστική προσέγγιση. Δηλαδή ορθώς αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να μιλά κάποιος με το Ποτάμι για την κεντροαριστερά, όταν ο Σ. Θεοδωράκης συζητά ταυτόχρονα με το Κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτό απαιτεί ρεαλισμό και στην οπτική προς τα αριστερά, δηλαδή ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να συζητά με αυτισμό και να ακολουθεί τις λογικές  Βενιζέλου.

Αυτά τα πειράματα όπως αποδείχτηκε απέτυχαν παταγωδώς και τα αυτοκαταστροφικό παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη (και του Ποταμιού ενδεχομένως που τριχοτομείται με αντίστοιχο τρόπο), δείχνει ότι στο επίκεντρο πρέπει να είναι η πολιτική και όχι η νομή της εξουσίας γιατί δεν μπορεί να συζητάς για τη σοσιαλδημοκρατία αν θα έχεις ταυτιστεί στρατηγικά και πολιτικά με το συντηρητικό χώρο. Ακόμη και αν αυτό είναι μια τακτική αντίδραση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως παραμένει ο κυρίαρχος στο συγκεκριμένο χώρο σήμερα.

fredtito

Τέλος, εντυπωσιακό γεγονός, όπως καταγράφεται από μερίδα ΜΜΕ και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, η υποδοχή του νέου κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι ίδιες πένες λοιπόν που χαρακτήριζαν “γραφική” και “απασφαλισμένη” την πρώην Πρόεδρο της Βουλής τώρα βλέπουν με συμπάθεια το νέο εγχείρημά της, παρότι μάλιστα, οι θέσεις της για το χρέος και το νόμισμα θεωρούνται από τους ίδιους ανθρώπους, από αστείες εως γραφικές ! Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι στη θητεία της ξεπέρασε πολλές φορές τα όρια, αδίκησε τον εαυτό της και εξέθεσε τον Τσίπρα που την επέλεξε. Αλλά μέχρι το σημείο να εξυμνούν μια οπαδό της δραχμής, οι οπαδοί του “ευρώ με κάθε κόστος” μεσολαβούν ωκεανοί… (και σκοπιμότητες ταπεινές)