Άμεση ήταν η απάντηση του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης μετά την ανακοίνωση του Δήμου Τοπείρου που καλύπτει τον δράστη του περιστατικού με το σκύλο που έσερνε ΙΧ στην επικράτεια του Δήμου. Το επίμαχο δελτίο τύπου χαρακτηρίζεται ύποπτο ενώ κατηγορείται ο Δήμος, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρεί συγκάλυψη του περιστατικού.

Αναλυτικά ο ΦΟΞ αναφέρει:

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε για το Δελτίο Τύπου που έχει αποσταλεί από τον Δήμο Τοπείρου στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία του Φ.Ο.Ξ. στον Εισαγγελαέα Πρωτοδικών Ξάνθης, μετά από τη δημοσίευση φωτογραφίας που απεικονίζει ένα αυτοκίνητο να “σέρνει” έναν σκύλο στο χωριό Εύλαλο που βρίσκεται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Τοπείρου.

Μας προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να συγκαλύψει το γεγονός και να προστατέψει τον ύποπτο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για ποινικό αδίκημα. Δεν τιμούν ούτε την περιοχή, ούτε τους κατοίκους της τέτοιες πράξεις από τους αιρετούς. Αν οι κύριοι του Δήμου Τοπείρου είναι σύσσωμοι αυτόπτες μάρτυρες να περάσουν από την Εισαγγελία και να καταθέσουν. Δελτία τύπου τέτοιου είδους μόνο ύποπτα μπορούν να χαρακτηριστούν σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητά τους.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος που συνέταξε το εν λόγω κείμενο;

Έγινε, μήπως, Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο;

Ανέλαβαν οι τοπικοί άρχοντες αυτόκλητα την υπεράσπιση των δημοτών τους όταν αυτοί εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα;

Αφού ενδιαφέρεται τόσο ο Δήμος για τα ζώα, καλό θα ήταν να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτά βάσει του Νόμου 4039/12. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Τοπείρου είναι ο μόνος Δήμος του Νομού Ξάνθης που δεν εφαρμόζει κανένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρεις Δήμους.

Ας αφήσει, λοιπόν, την παροχή διευκρινήσεων – κάλυψης σε ποινικές υποθέσεις στους Αρμόδιους και ας ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του Νόμου.

Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, ειδικά μετά από αυτή την ανακοίνωση, και ζητούμε από κάθε ευσυνείδητο πολίτη που γνωρίζει κάτι για το περιστατικό να το καταθέσει στις Αρμόδιες Αρχές.