fredtito

Φρίκη προκάλεσε η φωτογραφία που μας έστειλαν οι άνθρωποι του φιλοζωικού ομίλου με τον οδηγό που έδεσε το σκύλο του στο ΙΧ και τον έσερνε μέχρι να πεθάνει. Αυτό που προέχει είναι να συνδράμουν το Φιλοχωικό όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω και έχουν δει τη συγκεκριμένη σκηνή στην περιοχή του Ευλάλου την Κυριακή. Κάποιοι βέβαια βιάστηκαν να αποδώσουν το περιστατικό στη φαινομενική καταγωγή ρομά του δράστη.

Μάλλον υπεραπλουστευμένη αυτή η προσέγγιση και πολύ βολικό για κάποιους  γιατί αν ερευνήσουν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων θα καταλάβουν ότι η κτηνωδία σε βάρος ζώων (αλλά και ανθρώπων) δεν εξαρτάται από την καταγωγή ή την κοινωνική τάξη αλλά από τη βλακεία στον εγκέφαλο…

fredtitoΣτο λογαριασμό του στο facebook ο Πρωτοσύγκελος της ΙΜ Ξάνθης Σωφρόνιος Γκουτζίνης ανέβασε μια φωτογραφία από τα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης. Σχολίασε μάλιστα “Αγιασμος Εγκαινιων Οικιας Ισαάκ Ντανιελ, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Μάνος Χατζηδακις. Έζησα δέκα ολόκληρα χρόνια ακριβώς απέναντι, στο πρεσβυτέριο του Αη Βλαση, και περίμενα με λαχτάρα αυτή τη μέρα. Δοξα τω Θεω!”

siatistis xanthiΥπάρχουν πολλές ειδήσεις και ερμηνείες από αυτή τη φωτογραφία και από τα εγκαίνια.  Καταρχάς ότι ο Μητροπολίτης και ο Πρωτοσύγκελος για όσους το έχουν παρατηρήσει, ονομάζουν συνειδητά το κτίριο (υπήρξε και σχόλιο μάλιστα από το Δεσπότη) ως Οικία Ισαάκ Ντανιέλ, αποδίδοντας την αναγκαία υπόμνηση στον Εβραίο έμπορο που το έχτισε. Δεν είναι τυχαίο και έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

fredtitoΗ είδηση παντως είναι ότι σε αυτή τη φωτογραφία βρίσκονται τρεις ιεράρχες που έχουν πάρει ανοιχτά θέσεις και έχουν αναπτύξει δράσεις ενάντια στον ακραίο πολιτικό λόγο και το φασισμό. Φυσικά ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος που έχει κατακεραυνώσει όσους ιερωμένους συνδιαλέγονται με τη Χ.Α., ο Μητροπολίτης Ξάνθης που όλο και περισσότερο θέτει στο προσκήνιο την προστασία της συμβίωσης των θρησκειών στην Θράκη ως πλούτο της αλλά και ο Πρωτοσύγκελος της ΙΜ Ξάνθης που μας έχει εμπιστευτεί ένα σημαντικό του άρθρο για τις ακραίες φωνές μέσα στην Εκκλησία, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις πριν δύο μήνες. Και η Θράκη έχει κι άλλες τέτοιες μετριοπαθείς φωνές όπως, φυσικά, ο Μητροπολίτης Κομοτηνής.

fredtitoΤην ευαρέσκειά του για τα σχόλιά μας (τηλεοπτικά) γύρω από την ασυδοσία με την οποία οι υπόδικοι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος της Χ.Α. συνεχίζουν να κόβουν βόλτες στην περιοχή μας και αλλού και να καθοδηγούν τάγματα με μαχαιροβγάλτες εξέφρασε ο Γιώργος Κολλάρος. Ρώτησε επίσης τι εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι στην ορεινή περιοχή θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τους νεοναζί αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

Αυτό που μπορούμε να πούμε ως εκτίμησή μας είναι ότι οι διαχρονικά λανθασμένες και αδιέξοδες πολιτικές της ελληνικής πολιτείας και οι εμμονές με τις οποίες άσχετοι άνθρωποι διαχειρίστηκαν τη μειονότητα όλα αυτά τα χρόνια, θα επιβεβαιωθούν εμφατικά και με ηχηρό τρόπο στην ορεινή Ξάνθη. Τότε θα αποδειχθεί πόσα δεινά και πόσους κινδύνους κρύβουν οι εύπεπτες προσεγγίσεις για τα μειονοτικά ζητήματα των “σωτήρων”.