Σε ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους γονείς των μαθητών, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, αναφέρει:

Αγαπητοί γονείς,

    Κάθε χρόνο τα χρήματα του προϋπολογισμού  που προβλέπονται για την παιδεία μειώνονται. Τμήματα συγχωνεύονται, σχολεία κλείνουν, τα παιδιά στοιβάζονται σε τάξεις 25-28 ατόμων. Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση εξήγγειλε κλείσιμο Νηπιαγωγείων και κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης που βοηθούν τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης!!! Για τα επόμενα χρόνια εξήγγειλε λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ τα κενά παραμένουν δεκάδες χιλιάδες!!!

   Ήδη τα παιδιά μας αλλάζουν συνεχώς εκπαιδευτικούς, ακόμη και κατά την διάρκεια της χρονιάς, αν είναι από τα τυχερά που έχουν εκπαιδευτικό από την αρχή της χρονιάς. Το πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες, αλλά και το ότι σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, μέσα στους λίγους μήνες κατά τους οποίους εργάζεται ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός σε κάθε τμήμα, δεν προλαβαίνει να γνωριστεί επαρκώς με τα παιδιά, να αναπτύξει μαζί τους την σχέση εμπιστοσύνης που απαιτείται για να καλλιεργήσει την αναγκαία για την ανάπτυξη και τη μάθηση, συναισθηματική ασφάλεια. Τα πράγματα είναι εμφανώς χειρότερα στην Ειδική Αγωγή, όπου τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλάζουν κάθε χρόνο εκπαιδευτικό και μοιράζονται έναν εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης μέχρι και 5 παιδιά από διαφορετικά σχολεία!

Θέλουμε τα παιδιά μας ημιμαθή; Χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη μαθήματα,  καθώς  το Υπουργείο κρίνει πως τα παιδιά στην επαρχία δεν χρειάζονται Γυμναστική, Αγγλικά, Καλλιτεχνικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πληροφορική και πολλές φορές ούτε δάσκαλο, νηπιαγωγό, μαθηματικό, φιλόλογο…;

Η ποιότητα της παιδείας επαφίεται στο φιλότιμο του εκπαιδευτικού, του ίδιου εκπαιδευτικού, τον οποίο το Υπουργείο απαξιώνει και στέλνει από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, του ζητά να μετακομίσει μέσα σε 2-3 μέρες προσωρινά σε έναν τόπο, για να απολυθεί ξανά τον Ιούνη, αφήνοντάς τον πολλές φορές και απλήρωτο το πρώτο διάστημα. Φυσικά, όλα αυτά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αναλόγως με το αν και πότε κρίνει ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία σε κάθε νομό.

Αλήθεια πότε το Υπουργείο αποφάσισε να λειτουργήσει κανονικά, με όλο του το προσωπικό, το δικό σας σχολείο;

Το Υπουργείο Παιδείας, χρόνια τώρα δεν εξοπλίζει επαρκώς τα σχολεία, ρίχνοντας το βάρος στους Συλλόγους Γονέων να μαζεύουν χρήματα και καλώντας κάθε τόσο τους γονείς να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για εκπαιδευτικές εκδρομές, σχολικά είδη, χαρτικά, υλικά ακόμα και θέρμανση! Ως πότε θα πληρώνουν οι γονείς για την ¨δωρεάν¨ εκπαίδευση;

Αυτήν την παιδεία θέλουμε για τα παιδιά μας;

Aς μην περιμένουμε να έρθουν ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης με άδεια σχολεία για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα!

Όλοι μαζί ας αναλάβουμε δράση, ας  διεκδικήσουμε  την παιδεία που έχουμε πραγματικά ανάγκη:

  • Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, σχολείων, Νηπιαγωγείων και Τμημάτων Ένταξης. Όχι στα 25άρια και 28άρια τμήματα!
  • Όλα τα σχολεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς από την 1η Σεπτέμβρη.
  • Τα τεράστια κενά να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, θέλουμε σταθερούς εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία, σε κάθε πόλη και χωριό.
  • Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών για την μόρφωση των παιδιών.

 Πρέπει και οφείλουμε να αγωνιστούμε από κοινού για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 Είναι καθήκον μας να παλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον των παιδιών μας.

Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;