Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα που αφορούν στην έγκριση συμμετοχής του Δήμου σε διάφορες προτάσεις του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας interreg, ως επικεφαλής ή ως συμμετέχων εταίρος.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν στοιχεία για τις προτάσεις που θα πάρει μέρος ο Δήμος, τα εταιρικά σχήματα, το ύψος των προτάσεων κλπ θεωρώντας ότι τους ζητείται η έγκριση χωρίς να γνωρίζουν στοιχεία και ότι ο Δήμος δεσμεύεται για τη συμμετοχή ενώ πήραν την απάντηση από τους αρμόδιους συνεργάτες του Δήμου ότι σε αυτή τη φάση πρόκειται για την εξουσιοδότηση του Δημάρχου απλώς για τη συμμετοχή σε διάφορες συμπράξεις ενώ οι προτάσεις θα σχηματοποιηθούν στη συνέχεια όπως και οι εταίροι καθώς η διαδικασία είναι ανοιχτή μέχρι τις 22 Απριλίου.

Διαφωνίες και ένταση Από Ξυνίδη.

Σύμφωνα με τον Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος είχε έντονο διάλογο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο χωρίς να έχει στοιχεία για την πρόταση και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να εξουσιοδοτεί εν λευκώ, λίγο πριν την εκπνοή των προγραμμάτων, χωρίς να υπάρχουν μεταφρασμένα όλα τα δεδομένα που αφορούν στη βουλγαρική πλευρά. Επίσης εξέφρασε ερωτηματικά για τον τρόπο επιλογής των εταίρων σε κάθε περίπτωση.

dimotiko symvoulio 4Ιδιαίτερα στο στόχαστρο του Θανάση Ξυνίδη βρέθηκε μια πρόταση που έχει ως επικεφαλής το Επιμελητήριο, εταίρους το Δήμο, το ίδρυμα Μωχάμετ Άλη και άλλους φορείς και αφορά στους δρόμους του καπνού, ενώ στην πορεία ζήτησε και του δόθηκαν όλες οι προτάσεις του Δήμου, που δεν ήταν στις αρχικές εισηγήσεις.

Κριτική από Μπένη-Καμαρίδη-Ανταμπούφη

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπένης σημείωσε ότι ο Δήμος έχει μπει σε πολλά προγράμματα interreg, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα παρά μόνο γίνονται ταξίδια,  αναθέσεις και άλλες ενέργειες ενώ δεν δίνονται τα αναγκαία στοιχεία ενώ ο Δήμος δεσμεύεται από τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ι. Καμαρίδης ανέφερε ότι ζητείται έγκριση χωρίς να είναι σαφή τα σχήματα και ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν το Μάρτιο και παρατάθηκε άρα δεν ισχύουν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν.

Σύμφωνα με το Νίκο Ανταμπούφη, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι όπως παρουσιάζονται οι σύμβουλιο πρέπει να ψηφίσουν μόνο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Δεν αρκεί μια γενική περιγραφή μιας παραγράφου για να πάρουμε θέση για κάτι προαποφασισμένο αλλά χρειάζονται στοιχεία” εκτίμησε.  Τέλος, ο Γ. Κολλάρος, συμφώνησε λέγοντας ότι από τα προγράμματα αυτά, κάτι θετικό θα προκύψει από τις ανταλλαγές με τη βουλγαρική πλευρά.

Απάντηση Δημάρχου και διευκρινίσεις

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος απάντησε ότι η διαδικασία γίνεται προκειμένου να εκπληρώσει ο Δήμος τους περιορισμούς ότι δεν θα συμμετέχει σε άλλες προτάσεις κάθε θεματικού άξονα, που αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε κάθε πρόσκληση.

dimotiko 2 (2)Στις διευκρινίσεις που έδωσε σημείωσε οτι ο Δήμος έχει εκπονήσει αρκετά προγράμματα και έχει εμπειρία, αντέκρουσε την κριτική για το ουσιαστικό αντίκρυσμα των προγραμμάτων και ότι η επιλογή γίνεται με βάση αυτό που θα μείνει στο Δήμο με το επιθυμητό αποτέλεσμα της έγκρισης.

Ως προς το επείγον της συζήτησης ανέφερε ότι θα προτιμούσε να έρθει ακόμη πιο αργά καθώς υπάρχει ανταγωνισμός με διάφορους φορείς που υποβάλλουν σχετικές προτάσεις και ο καθένας θέλει τις καλύτερες συμμαχίες και τα καλύτερα σχήματα για να μοριοδοτηθεί και να εγκριθούν ενώ ο Δήμος έχει απορρίψει κάποια σχήματα που δεν θεωρούσε ανταγωνιστικά. Τέλος, ανέφερε ότι πρακτικά με την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος συμμορφώνεται στις προδιαγραφές. Χαρακτήρισε πολύ θετική τη δουλειά που έχει γίνει στην κατάρτιση των προτάσεων και στην επιλογή των εταίρων.

Οι 5 προτάσεις που υπήρξαν, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη.