Διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 101 ετών από την μάχη της Καλλίπολης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21  Απριλίου στο νησί της Λήμνου.

Διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και το Σύλλογο «The Lemnos’ Friends of ANZAC» Association, που είναι μια οργάνωση που δημιούργησαν άνθρωποι του νησιού με στόχο να αναδειχτεί η ή μνήμη αλλά και η σημασία της εκστρατείας της Καλλίπολης κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ως ένα ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η πρώτη απόπειρα έγινε το 2015 ενώ για τον ίδιο σκοπό προγραμματίζοναι μια σειρά από εκδηλώσεις την επόμενη τριετία.

Στις διήμερες εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν όλες οι χώρες των Anzac, θα παρουσιαστούν μια σειρά από γεγονότα και δρώμενα με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της Λήμνου στην ιστορική εκστρατεία, η πρώτη επίσημη συμμετοχή της χώρας σε παγκόσμιες συμμαχίες, τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση, όπου η Λήμνος αποτέλεσε το ορμητήριο των δυνάμεων της Αντάντ. Το θέμα των εκδηλώσεων είναι «101 χρόνια από την εκστρατεία της Καλλίπολης – Συμμετοχή στην Ιστορική Μνήμη».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της οργάνωσης

Στο σημείωμά του ο Πρόεδρος της οργάνωσης Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο, Στέλιος Μάντζιαρης, αναφέρει:

Ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ( The Lemnos’ Friends of Anzac), δημιουργήθηκε με σκοπό την πλήρη ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, και ειδικότερα τη συμμετοχή της στην προετοιμασία και διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης  το 1915 από τον στρατό της Entente ( Γαλλία, Ρωσία, Βρετανική Αυτοκρατορία). Ιδρυτικά μέλη του, είναι Λημνιοί και φίλοι της Λήμνου , μέλη της κοινότητας μας στο νησί αλλά και εκτός νησιού .

Laying Wreaths at Mudros Harbour ( Day 4)(1)Το ιστορικό γεγονός της απόβασης της Καλλίπολης, ανέδειξε τις συντονισμένες συμμαχικές μάχες, με όλη την αγριότητα όμως που προκαλεί ο πόλεμος. Οδήγησε δε σε μία από τις αγριότερες μάχες της ιστορίας και από τις πλέον πολύνεκρες . Και βέβαια, συντέλεσε στην αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των  κρατών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που για αυτό το λόγο, ορίσανε και σαν Εθνική ημέρα πραγμάτωσης των κρατών τους, την ημέρα της Απόβασης, δηλαδή την 25η Απριλίου, που από εκεί και πέρα αναφέρεται στην παγκόσμια Ιστορία, ως  Anzac Day .

Τα χρόνια πέρασαν, όμως στην ιστορία έχει καταγραφεί αυτό το γεγονός σαν σημαντικότατο θέμα.  Οι χώρες εορτάζουνε ειρηνικά πλέον τα  λάθη των προγόνων μας , δίνοντας τεράστια σημασία στις μάχες και στους νεκρούς . Και σ αυτό το σημείο ερχόμαστε εμείς, ο λαός της Λήμνου που μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο της δικής μας Ιστορίας (φτώχεια και κακουχίες, απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μόλις 3 χρόνια πριν), στηρίξαμε, φιλοξενήσαμε, γιατρέψαμε όλα αυτά τα αμούστακα παιδιά που ήρθαν για να δημιουργήσουν τον καινούργιο κόσμο της εποχής τους . Που πολλά από αυτά -δυστυχώς- ,άφησαν  τα δικά τους κόκαλα στη φιλόξενη Λημνιακή γη  . Άγγλοι , Αυστραλοί , Νεοζηλανδοί,  Γάλλοι, Καναδοί  αλλά και Τούρκοι, Μαροκινοί ,  Ινδοί … Αυτοί οι νέοι άνθρωποι, που έζησαν, γέλασαν , χόρεψαν, προσευχήθηκαν,  αγάπησαν στο πανέμορφο νησί μας ,  που τους έδινε  πλέον την  ηρεμία και την  γαλήνη, απέναντι από το τρομερό πεδίο  του πολέμου. Αυτοί οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν μια καινούργια πολιτιστική και πολιτισμική πραγματικότητα στο νησί, καταρχήν αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην συνέχεια.  

Φτάσαμε στο 2016. Εκατόν ένα χρόνια μετά από το τεράστιο ιστορικό γεγονός που προξένησε πολύ πόνο , πάρα πολλές χιλιάδες νεκρούς και ατελείωτη δυστυχία, η παγκόσμια κοινότητα θυμάται και παραδειγματίζεται από τα λάθη του παρελθόντος . Εμείς σαν Λημνιοί συμμετείχαμε  σ αυτούς τους εορτασμούς μνήμης, όπως γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια, σεμνά και ταπεινά όμως, χωρίς να έχουμε δείξει  στην παγκόσμια κοινότητα την πραγματική σπουδαιότητα της  δικής μας, ειρηνικής συμμετοχής, μέσα σε αυτό τον πόλεμο και τουλάχιστον, όχι στο μέγεθος που θα έπρεπε.

The Chiefs Admiral Tim Barrett( Australia) Admiral Evaggelos Apostolakis (Greece)(1)Το νησί μας, η Λήμνος στο διάστημα των τελευταίων 100 χρόνων, άλλαξε,  μπήκε σε σύγχρονους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Λημνιοί όμως έχουν πάντα μέσα τους αυτήν την ιστορία, που  σημάδεψε γενιές ολόκληρες . Στα μουσεία μας υπάρχουν στολισμένα και στη γη μας ανακαλύπτονται ακόμα και σήμερα, ενδεικτικά σημάδια και θυμητικά  εκείνης της εποχής .To Commonwealth War Grave Commission έχει έντονη παρουσία στο νησί με 3 συμμαχικά νεκροταφεία ( στο Συμμαχικό νεκροταφείο του Μούδρου, υπάρχει και ANZAC Memorial) . Έτσι και εμείς, κάποτε  έπρεπε επιτέλους να σηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε  την αναγνώριση της ιστορίας μας . Δημιουργώντας events, συνέδρια γνώσης και, αναπτύσσοντας μια καινούργια γενιά εθελοντών που θα αναδείξουνε την πατροπαράδοτη Ελληνική και Λημνιακή φιλοξενία, όπως τότε το 1915,  αλλά και θα δώσουν όπως και τότε το δικαίωμα στους επισκέπτες μας, να ζήσουν την ειρήνη και την ηρεμία του όμορφου τόπου. Μια υποχρέωση μας, απέναντι και στις ερχόμενες γενιές.

Ο Σύλλογος μας , έχει σαν στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην επίσημη Ελληνική Πολιτεία . Να δώσει τα πρακτικά στηρίγματα που χρειάζεται ένας τόπος μικρός, όπως η Λήμνος,  με μια τεράστια Ιστορία από πίσω του. Να αναδείξει με καινούργιες , περισσότερο  απαλλαγμένες από πρωτόκολλα  μεθοδολογίες, την θέση του νησιού μας στο ιστορικό γίγνεσθαι. Και  πλέον με πολύ εθελοντική εργασία, και συνεργασία, να διαδώσει το ειρηνικό κομμάτι της απόβασης της Καλλίπολης ,φτιάχνοντας όμως και υποδομές, ώστε αυτό το ιστορικό δεδομένο της Απόβασης στην Καλλίπολη και η δημιουργία του ANZAC Day, να γίνει και έναυσμα ανάπτυξης για τον τόπο μας.  Ανάπτυξης όχι μόνο τουριστικής ,αλλά και πολιτιστικής , εμπορικής , πρωτογενούς παραγωγής, εκπαίδευσης και κυρίως ιστορικής συνέχειας και μνήμης

The descendants at PortianouΟ Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει αλλά και έχει εκτελέσει ένα τεράστιο αριθμό δρώμενων από το 2014 και μετά. Τα δρώμενα αυτά, έχουν σαν κύριο στόχο τους την παρουσίαση των πολιτιστικών σχέσεων, και την ανάδειξη του πολιτισμού και της ειρήνης, που η ανάμνηση ενός πολέμου μπορεί να  δημιουργήσει . Η απόβαση στην Καλλίπολη , ήταν ένα γεγονός σημαντικότατο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η Βρετανική Αυτοκρατορία της εποχής με τον υπουργό Στρατού της, Sir Winston Churchill, υπέστη μια βαρύτατη ήττα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αλλά και στο ηθικό επίπεδο, απέναντι σε ένα νέο κράτος που ήταν στα σπάργανα, την Τουρκία που εκείνο το διάστημα συμμαχούσε με τη Γερμανία. Όμως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, είχαν το έναυσμα της δημιουργίας εθνικής συνείδησης , για πρώτη φορά μετά τη μετανάστευση στις νέες αυτές χώρες ( ANZAC).   Η φτωχή, νεόδμητη και πονεμένη ακόμη Ελλάδα, βρέθηκε σε γεωστρατηγικό σημείο τέτοιο, που να παίξει παράπλευρο μεν, αλλά πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία. Για τους νεότερους ιστορικούς εξάλλου, η ιστορία αυτή θεωρείται και σαν την έναρξη της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Οι δε άλλες χώρες της συμμαχίας Entente της εποχής, ( Ρωσία, Γαλλία ) είχαν επίσης  μερίδιο συμμετοχής , με τα Γαλλικά στρατεύματα  ειδικά, να έχουν στήσει στο χώρο έξω από το Μούδρο, ολόκληρο σύστημα επιμελητείας. Και δεν μπορούμε βεβαίως,  να μην αναφέρουμε τη μεγάλη χώρα του Καναδά, όπως και την Αίγυπτο. 

Βλέπουμε έτσι με μια πάρα πολύ γρήγορη ματιά , πόσοι είναι εμπλεκόμενοι στο ιστορικό γεγονός που αναφερόμαστε, και καταλαβαίνουμε τη σημασία της Λήμνου, που εκείνη την εποχή, ήταν η βάση της ειρήνης απέναντι στις τρομερές μάχες που δίνονταν καθημερινά και για πολλούς μήνες στην απέναντι ακτή της Καλλίπολης .Οι αδερφές νοσοκόμες που βρέθηκαν στο νησί στηρίζοντας όλη αυτή την εκστρατεία, έμειναν στην παγκόσμια ιστορία σαν ένδειξη ηρωισμού και χρησιμότητας των  ανθρώπων που θεραπεύουν ψυχικά και σωματικά, στρατιώτες πονεμένους και βασανισμένους από την αγριότητα του πολέμου.

Αυτή η ιστορία είναι ένα ακόμα tip ιστορικό που όμως προσδίδει ένα απίστευτο βάρος στην αναγνώριση της Λήμνου στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά στην Απόβαση της Καλλίπολης και στην πραγμάτωση του Anzac Day. Και είναι αυτό το γεγονός που μας ενέπνευσε να γνωστοποιήσουμε τη θέση της Λήμνου σε όλο τον κόσμο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει ποτέ με τρόπο που να αποδώσει τα μέγιστα. Εξάλλου η ιστορική μνήμη πρέπει να βοηθάει και να συντηρεί όλα όσα η ανθρωπότητα έχει περάσει κατά την ιστορική της διαδρομή

Φέτος, το 2016 έχουμε ξεκινήσει ήδη με διάφορες δράσεις για να αφυπνίσουμε και τους Έλληνες . Στις 20 και 21 Απριλίου στην Λήμνο έχουν ετοιμαστεί ήδη μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης όπου σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε και να γνωρίσετε από κοντά, εκτός από ένα πανέμορφο νησί, αλλά κυρίως την ιστορία του.

www.friendsofanzac.com