Tα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, γνωστού και ως Οικίας Χατζιδάκι, πραγματοποιήθηκαν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, γενέθλιας πόλης του Μάνου Χατζιδάκι,  το βράδυ της Κυριακής.

20160417_213452Η τελετή έγινε  και με κάθε μεγαλοπρέπεια στο εντυπωσιακό πολυώροφο αρχοντικό, του οποίου η αναπαλαίωση έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα. Πρόκειται για κτίριο που χτίστηκε στα τέλη του 109ου αιώνα από τον Εβραίο Εμπορο Isaac Daniel, με την ονομασία Le Grand Maison, και όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις. Στο χώρο βρέθηκαν εκατοντάδες κόσμου που γέμισαν κάθε γωνιά του μεγάλου κτιρίου θέλοντας να δουν το πολυσυζητημένο αυτό έργο.

Εντυπωσιακό κτίριο και αναπαλαίωση

20160417_211224Το έργο της αγοράς και αναπαλαίωσης του μεγάλου κτιρίου στην καρδιά της Παλιάς Πόλης είχε ξεκινήσει το 2001 από την τότε Νομαρχία Ξάνθης και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το κτίριο που εγκαινιάστηκε είναι ίσως το πλέον όμορφο και εντυπωσιακό στο διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, ένα κτίριο που συμβολίζει τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, καταγωγές και πολιτισμούς που έδωσαν στην Ξάνθη την φήμη της από την περίοδο της Belle Epoque.

Στους χώρους του κτιρίου, όπου αναδείχτηκε ο πρωτότυπος ζωγραφικός διάκοσμος, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και εντυπωσιακό τεχνικό έργο, υπάρχουν αίθουσες μουσικής, διδασκαλίας, γραφείων, ένας εντυπωσιακός εξώστης με θέα στην Παλιά Ξάνθη, αίθουσες καφέ και εστίασης. Επίσης  μουσειακοί χώροι  όπου ήδη λειτουργεί έκθεση με το αρχείο του Μάνου που παραχώρησε η Φιλοπρόοδος Ένωση και η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης που δώρισε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου-

Περιφερειάρχης: Τιμούμε το Μάνο και τη σκέψη του και μας τιμά ότι γεννήθηκε εδώ

Στην τελετή εκτός του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, παραβρέθηκαν οι 5 αντιπεριφερειάρχες, οι 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Ξάνθης και Καβάλας, ο Δήμαρχος και ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης, ο Δήμαρχος Αβδήρων, ο Πρύτανης και ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, αρκετοί πολιτικοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, o συνθέτης Λάμπης Βασιλειάδης, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού από την ευρύτερη περιοχή. Στη θρησκευτική τελετή χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Σιατίστης.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης στην ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του για το τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, μέχρι να παραδοθεί στην κοινωνία της Περιφέρειας ένας εντυπωσιακός χώρος. Όπως τόνισε, δεν είναι σκοπός να αναδειχθεί μόνο η μουσική προσφορά του μεγάλου συνθέτη αλλά και η συνεισφορά του στη σκέψη της ελληνικής κοινωνίας.

20160417_202616Όπως ανέφερε, ο χώρος δεν φέρει το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι καθώς τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους κληρονόμους του και ότι αυτό είναι απολύτως σεβαστό, εκτιμώντας όμως ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας, που στο μέλλον θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μαρτυρίες των γειτόνων, που ήταν μέχρι πρόσφατα στη ζωή, για τη ζωή και την παρουσία της οικογένειας του μεγάλου συνθέτη στο συγκεκριμένο ακίνητο. «Τιμούμε το Μάνο Χατζιδάκι όπως του αρμόζει και μας τιμά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος που εξέφρασε τη χαρά για το γεγονός ότι το κτίριο αυτό ανοίγει στην κοινωνία και θα κοσμεί πλέον την πόλη και ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ο οποίος διαβίβασε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αναφέρθηκε στο παρελθόν του κτιρίου και όσα το χαρακτηρίζουν. Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε κοντσέρτο για πιάνο με έργα Χατζιδάκι με ερμηνευτή τον Ηλία Λιούγκο και σολίστ τη Δέσποινα Στεφανίδου.

Κράτα το