Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης αναφέρει:

Την Τετάρτη 13 Απρίλη στις 7μμ επισκεφτήκαμε το «ανοιχτό» στρατόπεδο προσφύγων στο παλιό λατομείο στο Χαλκερό Καβάλας. Εκεί, στην πύλη του καταυλισμού, πίσω από μια μπάρα, μας «υποδέχτηκαν» με απαγόρευση εισόδου άνδρες του στρατού και της αστυνομίας, που είναι υπεύθυνοι για τη «φύλαξη» του χώρου. Επικαλέστηκαν αρχικά την απουσία του διοικητή και κατόπιν προχώρησαν σε «προληπτική» εξακρίβωση στοιχείων, αφού πρώτα μας… ενημέρωσαν ότι για να προσέλθουμε στις εγκαταστάσεις πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο! Στο χώρο έχουν μεταφερθεί από το πρωί της Κυριακής 10/4, μετά την εκκένωση του εκθεσιακού κέντρου στη Ν. Καρβάλη όπου φιλοξενούνταν, περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους 200 παιδιά.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε έναν κλειστό χώρο γκέτο με σκηνές, κάτω από την πλήρη δικαιοδοσία του στρατού και της αστυνομίας, ουσιαστικά χωρίς πόσιμο νερό (τα παιδιά ήταν διψασμένα και παραπονιότανε για πόνους στο στομάχι από το άθλιο νερό του δικτύου), χωρίς ζεστό νερό για μπάνιο, με μόνο ένα γεύμα τη μέρα (και ένα σάντουϊς το βράδυ, ψωμί με μια φέτα τυρί), χωρίς καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πολλές μητέρες είχαν συνταγογραφημένα φάρμακα, αλλά δεν είχαν τρόπο να τα προμηθευτούν) και κάτω από τη μόνιμη απειλή των τσιμπημάτων φιδιών και σκορπιών που αφθονούν στην περιοχή…

Αυτή είναι η πιο “ανθρώπινη” πλευρά της ρατσιστικής βαρβαρότητας που φέρνει η υλοποίηση της αισχρής συμφωνίας ΕΕ-Τσίπρα-Ερντογάν, δίπλα στις απελάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους βίαιους εκτοπισμούς και την απόπειρα με κάθε μέσο να απομονωθούν οι πρόσφυγες από το κίνημα αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάντιας που απαγορεύει εκδηλώσεις συνδικάτων στο λιμάνι του Πειραιά! Μ’ αυτά παίρνουν αέρα οι Κασιδιάρηδες και ξαμολιούνται και πάλι για στήσουν τα τάγματα εφόδου στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινώντας από την Καβάλα την Παρασκευή (15/4). Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει τους δεκάδες αντιφασίστες/τριες που ήταν εκεί, κόντρα στην προκλητική κάλυψη της ΕΛΑΣ στη φασιστομάζωξη των φονιάδων του Παύλου Φύσσα, για να βρόντοφωνάξουν ότι οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν χωράνε “ούτε στην Καβάλα ούτε πουθενά”!

Και συνεχίζουμε παλεύοντας μαζί για ανοιχτά σύνορα, χαρτιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κτίρια μέσα στις πόλεις για να ζήσουν, σχολεία και τάξεις για τα παιδιά τους, υγειονομική περίθαλψη που σημαίνουν προσλήψεις στα σχολεία, τους δήμους, στα νοσοκομεία. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις της μειονότητας και κάθε αντιφασίστα/-τρια στην Ανοιχτή Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ “Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες-ΟΧΙ στη ρατσιστική συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας” την Παρασκευή 22 Απρίλη στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.