Πως ένα πετυχημένο εγχείρημα γίνεται πρότυπο, δημιουργεί μία δυναμική και καθορίζει τις επενδυτικές εξελίξεις στην περιοχή, αξιοποιώντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της, την γεωθερμία. 

Το Xanthi2.gr αναζήτησε τον Χαράλαμπο Χρυσοχοΐδη, τον Ξανθιώτη από το Τμήμα Τεχνικής υποστήριξης και Φυσικών Πόρων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, και μίλησε για τη νέα επένδυση που γίνεται σε γεωθερμικό πεδίο, αυτή τη φορά σε αυτό του Ερατεινού και θα αποφέρει τουλάχιστον 120 θέσεις εργασίας και άλλα οφέλη.

Ιστορικό.

Ένα τηλεφώνημα του κατασκευαστή των θερμοκηπίων των Πλαστικών Θράκης όπου παρακαλεί για μία ενημέρωση σε επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν με την χρήση γεωθερμίας, ήταν αρκετό για να ανταποκριθούν άμεσα οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχουν την διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού για να μεταβούν στον χώρο των εγκαταστάσεων των «Θερμοκηπίων Θράκης» στο Εράσμιο Ξάνθης και να ενημερώσουν τους επενδυτές(Selecta One, Αγροχούμ Α.Ε.). Αυτοί, στην αναζήτηση τους για γεωθερμικά πεδία που μπορούν να φιλοξενήσουν την επένδυσή τους(υδροπονικά θερμοκήπια καλλωπιστικών), ήδη βρίσκονταν σε ένα σχετικά προχωρημένο στάδιο διερεύνησης στην Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Η υπηρεσία μας(Τμήμα Τεχνικής υποστήριξης και Φυσικών Πόρων ΑΜΘ) παρουσιάζει με στοιχεία τα δεδομένα των γεωθερμικών πεδίων στην περιοχή της ΑΜΘ, τα αξιολογεί σε σχέση με τις απαιτήσεις της επένδυσης, περιγράφει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και την διασφάλιση γης και δεσμεύεται για τα χρονοδιαγράμματα. Σε πολύ σύντομο διάστημα οι επενδυτές, απαντούν θετικά και επιλέγουν ως πιο κατάλληλο πεδίο για την επένδυσή τους το Ερατεινό και μας παρακαλούν να τους ενημερώσουμε για το τι χρειάζεται για να διασφαλίσουν την χρήση του γεωθερμικού δυναμικού και το έδαφος όπου θα εγκατασταθεί η επένδυσή τους.

Την αξιοποίηση του δυναμικού του γ/θ πεδίου του Ερατεινού, είχε μισθώσει ο Δήμος Νέστου(πρώην Χρυσούπολης) από τον Νοέμβριο του 2007 και είχαν σχεδόν τελειώσει το έργο της ανόρυξης τριών γεωτρήσεων και της κατασκευής δύο δικτύων, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Αυτά γίνονται Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2015. Κατόπιν γίνεται η επαφή με τον Δήμαρχο Νέστου όπου υπάρχει μία αρχικά θετική ανταπόκριση, αλλά υπάρχει το θέμα της διασφάλισης της γης, όπου είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα διότι υπάρχουν ελάχιστες δημόσιες εκτάσεις διαθέσιμες, οι δε ιδιόκτητες σε παρόμοιες περιπτώσεις έχουν απαγορευτικό κόστος. Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε μία έκταση 60 στρεμμάτων κοντά στην γεώτρηση ΓΠ1 και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία για την μίσθωση του από το δημόσιο μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως το καλοκαίρι μεσολαβούν οι πολιτικές εξελίξεις και τα capital controls και οι επενδυτές αδρανούν μέχρι να δουν τι θα γίνει με την γενικότερη κατάσταση στη χώρα και κυρίως τις Τράπεζες. Μετά την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, επανέρχονται και μεριμνούν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραχώρησης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου. Τελικά μέσα Μαρτίου υπογράφεται μετά από διαγωνισμό, η μίσθωση του αγροτεμαχίου των 60 στρεμμάτων.

Ταυτόχρονα με τα προηγούμενα για τον Δήμο Νέστου, αρχές του 2016 παραδίδεται ολοκληρωμένο το έργο των γεωτρήσεων και δικτύων και γίνεται πρόσκληση για την κατάθεση ενδιαφέροντος για την χρήση του γ/θ ρευστού από αγρότες. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας η πρόσκληση αυτή καταλήγει άγονη και ο Δήμος προχωρεί στην υπογραφεί συμφωνίας με την εταιρεία ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ για την διάθεση γεωθερμικού δυναμικού για την θέρμανση 60 στρ. υδροπονικών θερμοκηπίων παραγωγής καλλωπιστικών φυτών.

Το προφίλ της μητρικής εταιρείας

Η SELECTA ONE είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της αναπαραγωγής, παραγωγής και πώλησης καλλωπιστικών φυτών, με την έδρα της στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας και παραρτήματα σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Η επένδυση

Η επένδυση έχει 2 φάσεις, στην 1η θα καλυφθούν 35 στρέμματα και στην 2η άλλα 25 σύνολο 60 στρ. Η ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ θα παίρνει μικρομοσχεύματα ιστοκαλλιέργειας από το Ναϊρόμπι και θα τα αναπαράγει στο Ερατεινό, όπου μετά σε εμπορεύσιμό μέγεθος θα πωλούνται στην SELECTA ONE και αυτή στις αγορές της.

Οφέλη για την περιοχή

120 θέσεις εργασίας στην 1η φάση, 200 με την 2η φάση, 8 θέσεις γεωπόνων και 4 στον τομέα της γενετικής-ιστοκαλλιέργειας και ένας μεγάλος οικονομικός κύκλος για την περιοχή προς όφελος των τοπικών επιχειρηματιών-προμηθευτών. Δημιουργείται μία «διασφαλισμένη» πύλη εισόδου σε μία εξειδικευμένη αγορά με γενικότερα οφέλη για τον τόπο. Όπως, προέκυψε από την έρευνα και όπως αναμενόταν, ο πρώην Υπουργός Σ. Ξυνίδης, του οποίου νομοθέτημα είναι ο νόμος που επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμίας για αυτούς τους σκοπούς, έδρασε υποστηρικτικά σε όλο το εγχείρημα, προκειμένου όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και η επένδυση να έρθει στην περιοχή.