Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, που διεξάγεται από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Στο πρόγραμμα του συναντάμε και φέτος, δημιουργίες που υπογράφουν μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Ανάμεσα τους και δύο ελληνικές συμπαραγωγές: «Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays), που υπογραφούν σκηνοθετικά οι Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν.

Η ταινία «Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών, στο οποίο οι θεατές έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν προσωπικές εργασίες σκηνοθετών. Ενώ η ταινία «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στην 69η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών.

«Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia)

kanes2

Στην τελευταία παραλία, ένας  τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες στην παραλιακή εγκατάσταση της Τεργέστης με την λαϊκή ονομασία “Pedocin”. Μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη. Ένας χώρος χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες τουρκικές νταλίκες  που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ η θάλασσα ενώνει και χωρίζει, διευρύνει τα σύνορα, τα συγχέει και τα επανακαθορίζει.

Η «Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia), αποτελεί ουσιαστικά ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης. Οι συνήθεις χειρονομίες, οι κινήσεις, τα λόγια και η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών, μας διηγούνται πράγματα που πιστεύαμε ότι ξέρουμε, τα οποία αντίθετα θα αποκαλυφθούν πιο πολύπλοκα. Γεγονότα και εμπειρίες που ανήκουν στη συλλογική μας μνήμη. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Θάνος Αναστόπουλος και ο Νταβίντε ντελ Ντέγκαν.

kanes3

Η ταινία είναι παραγωγή των Mansarda Production (Ιταλία), Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα), Arizona Productions (Γαλλία), με την υποστήριξη των Rai Cinema, Friuli Venezia Giulia Film Commission, Fondo Audiovisivo FVG, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée –  Ε.Κ.Κ.). Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρεία One from the heart.

«Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays)

kanes4

Στην ταινία «Γυρίζοντας τον Κόσμο», δύο φίλες επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Η ταινία είναι σε παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και Blonde S.A.(Ελλάδα), με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée – Ε.Κ.Κ.).

Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκης Παπαδημητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου. Η εταιρεία Films Distribution έχει αναλάβει τη διεθνή διανομή της ταινίας. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το γαλλικό σκηνοθετικό δίδυμο, αποτελούμενο από τις δύο αδερφές, Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν(φωτογραφία), βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα, διατελώντας πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ταινία Έναρξης

kanes5

Η νέα δημιουργία του Γούντι Άλεν, «Café Society», με πρωταγωνιστές την Κρίστεν Στιούαρτ και τον Τζέσι Αϊζενμπεργκ, είναι η επίσημη ταινία έναρξης του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που θα σηκώσει αυλαία την Τετάρτη 11 Μαΐου. Έτσι ο Αμερικανός σκηνοθέτης, γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης που βλέπει μία ταινία του να ανοίγει τις Κάννες, για τρίτη φορά.

Πηγή: tvxs.gr