Συνάντηση εργασίας, με σκοπό τον συντονισμό ενεργειών επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στην παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενόψει της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου κι εν αναμονή αυξημένης κίνησης ταξιδιωτών, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Κατά την συνάντηση εργασίας, τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη, τα εξής θέματα:

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ 004(1)Η υγιής αντιμετώπιση των έντονων πιέσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα και τριήμερα σε παραλιακές ζώνες, από ξένους επισκέπτες, λόγω του ανοίγματος των συνόρων, όπου αφενός ισχύουν εκτεταμένες απαγορεύσεις, αφετέρου δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές εξυπηρέτησής τους(χώροι υγιεινής, αναψυχής κλπ).
  • Η αξιοποίηση του -συνεχώς- αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής
  • Η μή οχύρωση πίσω από απόλυτες ερμηνείες, στο όνομα της προστασίας εννόμων αγαθών, όπως η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, που στο τέλος καταλήγουν- εξαιτίας των πιέσεων από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών – σε παραβίαση και των ελάχιστων όρων προστασίας τους

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Έβρου κ.Δ. Πέτροβιτς, Καβάλας κ. Θ.Μαρκόπουλος, Ξάνθης κ. Κ.Ζαγναφέρης, Ροδόπης κ. Χρ. Μέτιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μ.Αμοιρίδης, εκπρόσωποι Δήμων που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις κατά την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ.Γ.Τσιτιρίδης, ο Αντιδήμαρχος Νέστου, κ. Ι.Χατζηγερακούδης,  η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κ.Στογιαννίδου,  εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου  και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καταγράφηκαν τα προβλήματα κι αποφασίστηκε :

α. Να απαιτηθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς ενόψει της έκδοσης νέας ΚΥΑ, ρυθμίσεις ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες  στις πραγματικές ανάγκες.

β.  Να γίνουν παρεμβάσεις στο σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ενεργοποιηθούν, για να αρθούν οι εμπλοκές

γ.    Να υπάρξει ενιαία και συντονισμένη πρακτική σε όλο το μήκος της παραλιακής περιοχής της Περιφέρειας.