Ένα εκληκτικό υλικό που συνδέει τον μεγάλο ποιητή της θάλασσας με την πόλη της Ξάνθης, έφερε στο φως η ομάδα των παλαιών φωτογραφιών της Ξάνθης.

Πρόκειται για τη φωτογραφία μιας επιστολής που έχει ως παραλήπτη το Νίκο Καββαδία, ο οποίος υπηρετούσε στην Ξάνθη ως στρατιώτης το 1939. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Χούμας, που φέρνει στο φως τη φωτογραφία η επιστολή με ημερομηνία 17/10/1939 και αποστολέα από την Ελληνική Εταιρία Επιβλέψεων, στον Πειραιά, απευθύνεται στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, όταν αυτός υπηρετούσε τη θητεία του στη Ξάνθη με την ειδικότητα του ημιονηγού.

78Σύμφωνα με διηγήσεις που μεταφέρουν άλλοι Ξανθιώτες ο Νίκος Καββαδίας αλληλογραφούσε με το λογοτέχνη Μανώλη Καραγάτση την περίοδο που υπηρετούσε στην Ξάνθη ενώ σύμφωνα με άλλες, ο ποιητής συνήθιζε να κάθεται στο εξοχικό κέντρο που υπήρχε απέναντι δίπλα στο παλιό γήπεδο του ΑΟΞ και παρατηρούσε τον Κόσυνθο.

Ο μεγάλος Έλληνες ποιητής, γεννημένος στη μακρινή Μαντσουρία το 1910 εργάστηκε ως ναυτικός και το έργο του μονοπώλησε η θάλλασα. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός μετά το θάνατό του και φού μελοποιήθηκαν τα ποιήματά του. “Έφυγε” το 1975, όπως φοβόταν και είχε προφητέψε ο ίδιος στον “ιδανικό και ανάξιο εραστή”, όχι σε κάποιο μακρινό ταξίδι στις Ινδίες αλλά στη στεριά.

kavvadias

nikoskavvadias5