Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η επισκευή και επανατοποθέτηση πλωτής εξέδρας αναπαραγωγής γλαρονιών στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου έγινε επισκευή των φθορών στην πλατφόρμα και η μεταφορά της μέσα στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης και την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή υλικό ως φυσικό υπόστρωμα. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού της Riverland, Χέλεν Τρίκκη, Γιώργο Μουστόπουλο, και Οδυσσέα Τσακαλίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η πλωτή πλατφόρμα-εξέδρα είχε κατασκευασθεί τον Απρίλιο 2014 από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και είχε τοποθετηθεί στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης με σκοπό να ενισχύσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών.

Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3×4 μέτρων, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της είναι καλυμμένη με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτησή της είχε χρησιμοποιηθεί από Ποταμογλάρονα (Sternahirundo). Δυστυχώς, η πλατφόρμα, λόγω ισχυρών ανέμων, είχε εξοκείλει στην ακτή της λιμνοθάλασσας έχοντας υποστεί αρκετές φθορές.

Μετά την επανατοποθέτησή της ίσως ενισχυθεί η αναπαραγωγή, καθώς οι φυσικές ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των ανθρώπινών παρεμβάσεων.