fredtitoΗ χειρονομία της ΦΕΞ που μεταφέρει το πολύτιμο υλικό που συνέλεξε, στο Χατζιδάκειο είναι κάτι που αναδεικνύει την αντίληψη που πρέπει να έχουν οι φορείς του πολιτισμού. Το αρχείο του Χατζιδάκι και η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης μεταφέρθηκαν ως έκθεση, αλλά πιθανότατα, θα παραμείνουν μόνιμα εκεί. Αντί δηλαδή να κρατήσει και να εκμεταλλευτεί αυτό το υλικό,  η ΦΕΞ το “ανοίγει” στην κοινωνία, μόλις αντιλαμβάνεται ότι δίνονται από την Περιφέρεια οι κατάλληλες συνθήκες για να αναδειχτεί καλύτερα.

Και αυτό, θα μας συγχωρέσουν αρκετοί συμπολίτες, ελάχιστοι φορείς του πολιτισμού θα είχαν τη λογική και τη νοοτροπία  να το κάνουν. Είναι όμως η λογική που πρέπει να διέπει όσους εργάζονται για τον πολιτισμό και είναι ο προορισμός που είχε πάντα η ΦΕΞ (που σημειωτέον είναι ο φορέας που δώρισε πριν από δεκαετίες και την ίδια τη Βιβλιοθήκη που έχει σήμερα ο Δήμος). Δηλαδή να εργάζεται αδιάκοπα, να δημιουργεί, να συλλέγει και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να ανοίγει και να δωρίζει στην κοινωνία τον πλούτο που δημιουργεί.

Αυτό που κάνει η ΦΕΞ (αδιάκοπα και σε συνέχεια χωρίς να χαρακτηρίζεται από τα πρόσωπα) πράγματι είναι μεγαλείο και πλούτος της ίδιας της κοινωνίας. Δηλαδή η αντίληψη αυτή για την προσφορά στην κοινωνία έχει ως προαπαιτούμενο την ανιδιοτέλεια αλλά και την εξωστρέφεια. Γιατί το σύνηθες θα ήταν για όποιον είχε συγκεντρώσει αυτό το υλικό, να το κλείσει σε δύο δωμάτια και να επαίρεται ότι το κατέχει. Σε αντιδιαστολή, οι άνθρωποι της ΦΕΞ επέλεξαν να το ανοίξουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια,  χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, και αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό.

fredtitoΗ  κατανομή των 32 εκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες από τον αγωγό ΤΑP έχει οριστικοποιηθεί για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν έχουν διευκρινιστεί από την κοινοπραξία ακόμη και είναι ο τρόπος υλοποίησης των έργων υποδομής και των διαγωνιστικών διαδικασιών σε κάθε περιοχή, όπως για τα 12 εκατομμύρια που αναλογούν στην ΑΜΘ.

Έχει την εξήγησή του όμως καθώς οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας – σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες που δεν προέρχονται από την περιοχή- μετά τις απαιτήσεις των Δήμων για εμπλοκή στη διαχείριση των πόρων, άλλαξαν τακτική και μελετούν την κατασκευή των έργων που θα προταθούν με τους ενδεικτικούς προϋπολογισμούς με δική τους ευθύνη και όχι με διαδικασίες δημοσίου. Δηλαδή θα παραδώσουν τα έργα περατωμένα στους δικαιούχους και δεν θα δώσουν χρήματα. Αυτό δεν φαίνεται πολύ κολακευτικό για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά μπορεί και να είναι μια παρανόηση δική μας. Ποιος ξέρει….

fredtitoΤο έχουμε ξαναπεί αλλά βλέπουμε κάποια πράγματα να εντείνονται,  δεν μπορούμε να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό και θα γίνουμε λίγο δυσάρεστοι σε κάποιους. Πώς δημιουργήθηκε το υπάρχον κράτος, ποιοι ευθύνονται, με ποιο τρόπο το δημιούργησαν κλπ όλοι το γνωρίζουμε ασχέτως αν οι πολιτικές δυνάμεις που το δημιούργησαν ως κομματικό φέουδο, σήμερα το δαιμονοποιούν. Ό,τι έγινε έγινε όμως και δεν πρέπει να ποινικοποιείται η εργασία που προσφέρει σήμερα κάποιος επειδή δεν διορίστηκε ή δεν μονιμοποιήθηκε αξιοκρατικά (και δεν υπήρχε και άλλος τρόπος κάποτε) και τα κόμματα έχουν το δικαίωμα της μεταμέλειας.

Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι του να αρθρώνουν λόγο περί αξιοκρατίας (ασχέτως της αφορμής, ουσιαστικής ή μη, και δεν εξετάζουμε αυτό τώρα) όσοι μπήκαν στις θέσεις που είναι από το παράθυρο, φωταγωγούς, φεγγίτες κλπ είναι κάπως ενοχλητικό. Και μάλιστα παρατηρούμε κάποιους που βρίσκονται στα ρετιρέ να εκτρέπονται από την απαιτούμενη -“αστική”- ευγένεια σε επίπεδο και χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν κάποιοι να τους επιστρέψουν, αν ψάξουν τη διαδρομή του καθενός προς τα πίσω. Για αυτό ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και πιο ήπιοι στο λόγο μας, ειδικά όταν προσπαθούμε να τον ανοίξουμε στη δημόσια σφαίρα…