Μετά  από επιστολή 8 κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις αιγοπροβάτων και βοειδών και στις πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών μέτρων παρελθόντων ετών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Διαπιστώνοντας ότι έχουν προκύψει προβλήματα με τους όρους που έχουν τεθεί για την πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των αιγοπροβάτων και κυρίως το ελάχιστο όριο των 120 κιλών ανά ζώο παράδοσης γάλακτος στο έτος ενίσχυσης, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

♦ Το πρόβλημα του 2014 με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων που πρόσβαλε και τις αίγες ( χωρίς όμως να έχουμε απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των αιγών), επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας για προβλήματα στις γέννες και στην παραγωγή του γάλακτος τουλάχιστον για το 2015. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων είχε μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος που έφτανε μέχρι το 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη.

  • Την ιδιαιτερότητα της Βορείου Ελλάδος λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να κρατούν 3-4 μήνες τα αρνάκια και τα κατσικάκια για την πλήρη ανάπτυξή τους, κάτι που μικραίνει για τον παραγωγό την περίοδο άλμεξης.
  • Τη μικρότερη παραγωγή των ντόπιων φυλών που όμως δίνουν το ποιοπκό πλεονέκτημα κυρίως για τη φέτα σε σχέση με τις ξένες φυλές, οι οποίες όπως φαίνεται είναι αυτές που προκρίνονται για να είναι επιλέξιμες για την είσπραξη της συνδεδεμένης αυτής ενίσχυσης. •Την αδυναμία του κτηνοτρόφου να προβλέψει την τελική του παραγωγή, κάτι που χρειάζεται μαντικές ικανότητες και που επισύρει ποινές στην ενίσχυσή του.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την αλλαγή των παραπάνω παράλογων και άδικων όρων, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν εντατικές εκμεταλλεύσεις και ζώα ξένων φυλών. Όπως και να λάβετε υπόψη σας τις κλιματικές ιδιαιτερότητες ολόκληρης της βορείου Ελλάδος και κυρίως της περιφέρειάς μας, της οποίας έχει πληγεί βάναυσα και καταστροφικά το ζωικό κεφάλαιο από ζωονόσους (ευλογιά, καταρροϊκό, οζώδη δερματίτιδα). Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

  • Τα νεαρά βοοειδή που δεν κρατά ο κτηνοτρόφος για αναπαραγωγή και πάχυνση, δίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον απογαλακτισμό τους και αυτό όταν βρεθεί αγοραστής.
  • Από τη στιγμή που πωλούνται (μεταβιβάζονται)τα ζώα αυτά δεν πρέπει να ισχύει ο όρος «να είναι εν ζωή στις 31/12 του έτους ενίσχυσης» από τη στιγμή που αυτά μεταβιβάζονται.

Οι μεταβιβάσεις αυτές γίνονται μέσω της κτηνιατρικής υπηρεσίας και αφού γίνουν στα νεαρά ζώα όλοι οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι που προβλέπονται, ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται

και τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά και άδειες μεταφοράς από την κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ εκδίδονται και τα παραστατικά της αγοραπωλησίας από τους κτηνοτρόφους.

  • Το πνεύμα του συντάκτη του παραπάνω όρου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι η παύση ή ο περιορισμός του εμπορίου, αλλά η διασφάλιση ότι οι γέννες που δηλώνονται είναι πραγματικές και όχι εικονικές, κάτι που διασφαλίζεται με τους παραπάνω ελέγχους και έκδοση παραστατικών για τη μεταβίβαση των ζώων.

Ζητάμε τη διευκρίνιση των παραπάνω προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μην υπάρξουν προβλήματα στην επιλεξιμότητα των θηλαζουσών αγελάδων.

Επίσης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την καθυστέρηση (παρά την πρ3εκλογική σας δέσμευση) για άμεση πληρωμή των εκκρεμοτήτων μέχρι και το 2014, της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Γεωργίας, όπως και των αυτοχθόνων φυλών.

Η βελτίωση της πληρωμής των εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 2013 και 2014 ήταν πολύ μικρή ως αμελητέα, ενώ για το 2015 είχαμε την άνιση κατανομή εκτάσεων επιλέξιμων βοσκοτόπων σε σχέση με άλλες περιφέρειες (χωρικές ενότητες). Οι εκκρεμότητες αυτές έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους παραγωγούς που έχουν θιγεί. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στη λύση όλων των παραπάνω προβλημάτων και να μας απαντήσετε εγγράφως για τις ενέργειές σας.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

  1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΔΡΑΜΑΣ
  2. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
  3. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
  4. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
  5. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ
  6. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ
  7. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ

8..ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝ