Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη συμπληρώνει, φέτος, τα 10 χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη έχοντας δημιουργήσει ένα σοβαρό πολιτιστικό θεσμό στην πόλη μας. Έχει συμβάλει στη βελτίωση της μουσικής γνώσης και αισθητικής όλων αυτών, που πλαισιώνουν τις διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, τις συναυλίες, τα σεμινάρια. Όλα αυτά τα χρόνια, οι πολίτες της Ξάνθης και όχι μόνο, είτε ως απλοί ακροατές ή γνώστες της σοβαρής μουσικής, είτε ως σπουδαστές της μουσικής, είχαν τη χαρά να απολαύσουν δεκάδες συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μαθητές. Όλα αυτά δεν θα είχαν διαρκέσει τόσα χρόνια και δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το επίπεδο ποιότητας και οργάνωσης δίχως τη διαρκή και κοπιαστική εργασία των ανθρώπων των δυο συνεργαζόμενων φορέων, της ΦΕΞ και του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως δίχως την ουσιαστική και καθοριστική συνεισφορά του Πιανίστα και Καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη.

Ο Λάμπης Βασιλειάδης έχει δημιουργήσει μια διεθνή καριέρα με πολλές επιτυχημένες συναυλίες και συμμετοχές σε διαγωνισμούς, ο ίδιος και με τους μαθητές του, διακρίσεις, στην Ευρώπη και την Αμερική, με διεθνείς διθυραμβικές κριτικές, δισκογραφία με έργα της σύγχρονης και ρομαντικής εποχής, με σύμπραξη με πολλές ορχήστρες, όπως επίσης και σπουδαία ακαδημαϊκή δραστηριότητα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Ο Λάμπης Βασιλειάδης είναι ένας μεγάλος βιρτουόζος πιανίστας με μεγάλη δεξιοτεχνική ικανότητα και άνεση, ευαισθησία, καθαρότητα και ακρίβεια στα τεχνικά μέρη, ιδιαίτερη ερμηνευτική δεξιότητα, που μπορεί να αποδώσει με έναν τρόπο υποβλητικό και καθηλωτικό όλα τα ηχοχρώματα από το απαλό και λυρικό πιανίσιμο μέχρι το εκρηκτικό φόρτε και φορτίσιμο, που πολλές φορές χρειάζεται ιδιαίτερη και προσεκτική προσέγγιση για να διατηρηθεί η ερμηνεία σε υψηλά επίπεδα μουσικής αισθητικής. Μπορεί κανείς να διακρίνει και να εξάρει την καταπληκτική ικανότητά του να ισορροπεί ανάμεσα στην απόλυτη ακρίβεια και τον έλεγχο των ρυθμικών εναλλαγών και στη διακύμανση της ερμηνευτικής δυναμικότητας. Το ρεπερτόριό του διακρίνεται για την ευρύτητά του, το οποίο μπορεί και το αποδίδει με αξιοζήλευτο σεβασμό στα διάφορα μουσικά στυλ, με πάθος και δεξιότητα ακόμη και σε σημεία πολύ απαιτητικά, τόσο από άποψη τεχνικής, όσο και ερμηνευτικά, χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στον χώρο των μεγάλων και καταξιωμένων πιανιστών σε διεθνές επίπεδο.

Λάμπη, σου είμαστε ευγνώμονες, γιατί χάρη στην προσωπική προσφορά σου ως σολίστας πιανίστας, αλλά κι ως εμπνευστής και κυρίως ακούραστος συντελεστής στη διοργάνωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια, μας δίνεται η ευτυχής ευκαιρία να απολαύσουμε την εμπειρία της ζωντανής ακρόασης μουσικής πολύ υψηλής αισθητικής.

Φώτης Πλιάκας

Καθηγητής Δ.Π.Θ.