Απάντηση στις αιτιάσεις ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν «μονομερείς ενέργειες» δίνει η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι τα νομοθετήματα προωθούνται για να επιταχυνθεί η αξιολόγηση.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι τα δύο νομοσχέδια είναι «ανοιχτά σε αλλαγές» μέσα πό την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κινούνται «εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου».

Αναλυτικά, ανφέρουν οτι «τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση (Ασφαλιστικό – Φορολογικό):

*Κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
*Είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
*Προωθούνται, προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.»

Απάντηση σε ΝΔ

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ασκούν έντονη κριτική στην στάση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Η Νέα Δημοκρατία πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα. Αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

  • Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.
  • Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.
  • Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;

Διαφορετικά, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Φτηνή προπαγάνδα για αφελείς χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την παρουσίαση των δύο νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημά της για εκλογές. «Η άτυπη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ομολογία ότι η χθεσινή παρουσίαση των δυο νομοσχεδίων, είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι φτηνή προπαγάνδα για αφελείς. Αφού οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα νομοσχέδια “είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση  όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”» σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Τέλος, ζητάει εκλογές «τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη Κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».