Την άποψη ότι η επιλογή των Δήμων για την Κοινωφελή Εργασία έγινε από το Υπουργείο Εργασίας με βάση τα ποσοστά ανεργίας διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης. Παράλληλα επιτίθεται στο Δήμαρχο Ξάνθης για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος για να ανακοινώσει τις θέσεις εργασίας που αναλογούν στο Δήμο Ξάνθης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε όλους τους δήμους της χώρας αναμένεται να επεκταθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη συναρμοδίων υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φάση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, για 17 δήμους, θα ξεκινήσει τον Μάιο και η δεύτερη φάση, για 34 δήμους, δύο μήνες αργότερα. Σημειώνεται ότι τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εκτός από αύξηση του χρόνου απασχόλησης, από πέντε σε οκτώ μήνες, σε κοινωνικές και άλλες υποδομές, συνδυάζουν την προσπάθεια για αναβάθμιση προσόντων των μακροχρόνιαανέργων.

Η κατάταξη για την εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων καθορίστηκε από συνδυασμό ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων που καταγράφουν το ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης. Η τελική κατάταξή τους διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τη μακροχρόνια ανεργία του 2015, το ποσοστό της ανεργίας στους δήμους το 2011 και το ποσοστό μεταβολής της μακροχρόνιας ανεργίας από το 2011 έως το 2015.

Καταλήγοντας λοιπόν:

Τις 505 θέσεις στο Δήμο Ξάνθης τις εξασφάλισε η κυβέρνηση γιατί ο Δήμος μας πληρούσε  τα κριτήρια, έχοντας μεγάλο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και γι αυτό  επιλέχθηκε στη δεύτερη ζώνη. Τα “κατόπιν ενεργειών μου” ας τα κρατήσει ο Δήμαρχος για την περίοδο που θα ξανακυβερνήσει η παράταξή του ή όταν θα ξαναεκλέξουν βουλευτή στο νομό Ξάνθης.