fredtitoΕντυπωσιακή ήταν η είδηση για την έφοδο του κλιμακίου υπό τη Διεύθυνση Υγείας, που βεβαίωσε παράβαση για κάπνισμα στο Δημαρχείο της Ξάνθης. Βέβαια, ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει για όλους και προβλέπει μια σειρά από διοικητικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους αλλά και πειθαρχικά ζητήματα αν πρόκειται για υπάλληλο, κάτι που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα.

Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι υπήρξε κάποια καταγγελία και ενήργησε η Διεύθυνση Υγείας. Βέβαια, η Διεύθυνση είναι υποχρεωμένη να ελέγχει όλες τις υπηρεσίες όπως ελέγχει όλες τις ταβέρνες και τα καφέ. Μπορεί η Ξάνθη να είναι από τις λίγες πόλεις που εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση, όμως αυτό που κυρίως ελέγχονται, δηλ. τα καφέ μπαρ και οι ταβέρνες, εξαρχής έχουν πει ότι θα έπρεπε παράλληλα να ελέγχονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για το τσιγάρο, οπότε κάποτε θα είχε γίνει. Και αυτό είναι το σωστό.

fredtitoΠρος αποκλιμάκωση βαίνει το θέμα που ξέσπασε στην εκπαίδευση για τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί εκτός τάξης και αυτό ήταν αναμενόμενο. Βέβαια, δεν έγινε χωρίς απώλειες αυτό αφού στα θέματα της εκπαίδευσης στην περιοχή της ΑΜΘ η κάθε κρίση δοκιμάζει και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και με αμοιβαίους συμβιβασμούς (υποθέτουμε) οι κρίσεις αποκλιμακώνονται.

Βέβαια, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και αυτή η κρίση δείχνει ότι στα εκπαιδευτικά θέματα, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις στη Θράκη, όπου ο καθένας τραβάει το σχοινί προς την πλευρά του αλλά στο τέλος το σχοινί μένει στη θέση του.  Καθόλου τυχαία άλλωστε  δεν θεωρούμε το γεγονός ότι ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θέτει στο προσκήνιο την άποψη ότι ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία δεν είναι δυνατό να μην περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Αυτή που θέλουν όλοι θεωρητικά, αλλά πρακτικά ποτέ δεν έρχεται…

fredtitoΠολλοί κατά καιρούς για λόγους “αναπτυξιακούς”  έχουν βάλει  στο στόχαστρο τους Αρχαιολόγους και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων (ίσως γιατί δεν “λειτούργησαν” στο παρελθόν ελαστικά όπως οι πολεοδομίες και άλλες υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών ή επειδή δεν εξυπηρετούν διάφορες “εθνικές” θεωρίες όπως απέδειξε το σχετικά πρόσφατο φιάσκο της Αμφίπολης). Γενικότερα υπάρχουν κάποιοι που καλλιεργούν μια εχθρική άποψη και φυσικά αγνοούν την πρωταρχική αποστολή της επιστήμης που είναι η ανάδειξη του ανθρώπου και της ιστορίας του μέσα από τη συστηματική μελέτη του υλικών καταλοίπων του παρελθόντος, χωρίς να υπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα.

Όμως στην Ξάνθη η τοπική Εφορεία, ειδικά μετά την αυτονόμησή της, έχει δώσει δείγματα του τεράστιου και πολυσύνθετου έργου της που είναι η διάσωση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών. Τελευταίο παράδειγμα η ανάδειξη του κάστρου της πόλης της Ξάνθης που ξεκίνησε και προχωρά και θα αποτελέσει σύντομα, μια ακόμη προστιθέμενη αξία για την πόλη (αναπτυξιακή δηλαδή κατά τις θεωρίες κάποιων). Άλλωστε, σε μια χώρα που ακόμη πουλά (με αξιοπρέπεια) τον αρχαίο πολιτισμό της για να ξεπληρώνει τα χρέη της, λίγος σεβασμός παραπάνω για την Αρχαιολογία, δεν βλάπτει.