Εντός της εβδομάδας θα γίνει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Σήμερα δημοσιεύεται και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που ‘ξεκλειδώνει’ την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα διαβούλευσης και έπειτα ένας μήνας για την υποβολή των φακέλων», είπε ο κ. Παππάς.

Όπως διευκρίνισε ακόμη «προβλέπονται κάποιες μέρες για τυχόν ενστάσεις» και έπειτα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις άδειες για το ελεύθερο σήμα που μεταφέρεται μέσω κεραιών σε πανελλαδική εμβέλεια.

Για τη μετοχική σύνθεση της DIGEA

«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις άδειες με τη μετοχική σύνθεση της DIGEA, καλό όμως θα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να διαχωρίζονται από τον πάροχο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια γενική αίσθηση αδιαφάνειας και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει μια ρύθμιση που θα διαχωρίζει, επίσης, τις εταιρείες μέτρησης, τα media – shop και το τηλεοπτικό δίκτυο».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε σύγκλιση με τους δανειστές, σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού», ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

adeies

Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια

Σύμφωνα με τις typologies.gr μειώθηκε κατά 500.000 ευρώ από την αρχική πρόβλεψη η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οδεύει προς δημοσίευση η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που ορίζει την τιμή στα 3 εκατ. ευρώ.

Για να καταλήξει σε αυτήν την τιμή η κυβέρνηση, η ΓΓΕΕ (που είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού) ανέθεσε σε αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία τη σύνταξη μελέτης για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης. Στη μελέτη εξετάστηκαν όλοι οι παράγοντες που απαιτούνται από τη διεθνή πρακτική.

Μεταξύ άλλων, ελήφθησαν υπόψη οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και στο διεθνές περιβάλλον, τα χαρακτηριστικά, οι προοπτικές και οι ιδιαιτερότητες του διεθνούς / ελληνικού διαφημιστικού κλάδου και του ελληνικού τηλεοπτικού κλάδου. Επίσης, τέθηκαν στο μικροσκόπιο οι δημοσιευμένες και ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των πέντε μεγαλύτερων σταθμών εθνικής εμβέλειας και δείγμα εισηγμένων ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και ιστορικά οικονομικά στοιχεία και δεδομένα.

Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσεχικές, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

Για να καταλήξει η κυβέρνηση στα 3 εκατ. ευρώ, ελήφθη επίσης υπόψη η μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας για τη Ρύθμιση των Επικοινωνιών και των ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων, η ελάχιστη τιμή για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες διαμορφώθηκε στο εύρος από 1,6 έως 3,2 εκατ. ευρώ.