fredtitoΜια πολύ ωραία διοργάνωση το Χanthi Old City Trail που ευνοήθηκε από τον υπέροχο καιρό της Κυριακής. Ήταν τόσο καλός που μάλλον δυσκόλεψε τους δρομείς των 14 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι πλέον οι διοργανώσεις των δρόμων στην Ξάνθη έχουν μια αρτιότητα και μια τεχνογνωσία καθώς εδώ και 2 χρόνια οι Χanthi Runners κάνουν μια πολύ καλή και παρεΐστικη δουλειά. Ως προς τον αγώνα συγκέντρωσε και πάλι δρομείς από πολλές περιοχές και αρκετούς ξανθιώτες. Και πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδρομή των 14 χιλιομέτρων είναι ίσως η δυσκολότερη που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε αυτό το είδος και άρα δεν απευθύνεται σε όλους τους δρομείς.

Πάντως οι χρόνοι που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακοί και φαίνεται να δημιουργούν μια παράδοση σε ένα σκληρό αγώνα για τους μυημένους. Καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι κάποιοι αγώνες δρόμων απαιτούν πολύ εντατική προετοιμασία και προπόνηση και έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας. Είναι πολύ ευχάριστη η ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και η μεγάλη συμμετοχή των Ξανθιωτών πρέπει να γνωρίζομε τα όριά μας και τα αναζητούμε εκεί που μας οδηγούν οι δυνάμεις μας.

fredtitoΜια πολύ μεγάλη μορφή του πολιτισμού της πόλης έφυγε από τη ζωή, ο Νίκος Παπανικολάου. Για εμάς τους νεότερους που δεν τον προλάβαμε στη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ΄70 και δεν τον συναντήσαμε στην εκπαίδευση είναι γεγονός ότι μεγαλώσαμε νιώθωντας γύρω μας τη φήμη του ως δασκάλου αλλά και ως ανθρώπου, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και αυτό φάνηκε στο θάνατό του. Πάντως η πόλη δεν έχει μάθει, ακόμη και σήμερα, να τιμάει όπως τους αρμόζει, τους ανθρώπους της που αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Δημοσιεύσαμε ένα άρθρο του Στέλιου Αρσενίου στις Απόψεις για το μεγάλο δάσκαλο
. Επίσης από τους ανθρώπους της γενιάς μας, αναδημοσιεύουμε τον αποχαιρετισμό του Κώστα Ταβουλτσίδη, που μάλλον περικλείει πολλά “Έφυγε ο Νίκος Παπανικολάου για όσους από εμάς είχαμε την τύχη και την χαρά να τον έχουμε καθηγητή , εμείς στους Τοξότες τον είχαμε και διευθυντή, ήταν πατέρας φίλος αδερφός και δάσκαλος ακουραστος εργάτης της μόρφωσης και της ζωής. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει δάσκαλε, το παράδειγμα και η ζωή σου φωτίζει την ζωή μας και την πορεία μας”

fredtitoΈκανε αίσθηση σε όλη τη χώρα το δημοσίευμα του Χ2 για τον επαγγελματία της 28ης που κυνηγά τους “λουλουδοκλέφτες” με κάμερες. Ο συμπολίτης μας Γκουνέρ Πασάογλου, επιχειρηματίας της οδού, που ανέβαλε να καλλωπίσει τα παρτέρια του Δήμου, μετά τους “λουλουδοκλέφτες”, κυνηγά και αυτούς που μετατρέπουν τα παρτέρια σε τασάκια και πετάνε αποτσίγαρα. Έχει δρόμο ακόμη ο “αγώνας” για λουλούδια στα πεζοδρόμια !

fredtitoΑχρείαστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών της μειονότητας για τη γλώσσα που χρησιμοποιούν μεταξύ τους. Υπάρχουν μια σειρά από ανοιχτά θέματα στις σχέσεις πολιτείας-μειονότητας και μοιάζει πολυτέλεια να συζητάμε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, όλα τα προβλήματα στις σχέσεις με τη μειονότητα ξεκινούν κάποιος από τους δύο αρνείται την πραγματικότητα ή όταν δεν αναζητούνται λύσεις με συζήτηση και προσπάθεια. Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει πυροσβεστική παρέμβαση για το θέμα.

fredtitoΠαρεμπιπτόντως, διαφήμιση Μουφτείας δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα, αλλά το είδαμε και μάλιστα σε διαφημίσεις google. Προφανώς στη Μουφτεία της Κομοτηνής υλοποίησαν κάποιο χρηματοδοτούμενο έργο και έπρεπε να κάνουν την αναγκαία προβολή. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στη google είδαμε αυτή τη διαφήμιση που προφανώς είναι κάτι ασυνήθιστο. Πόσο μάλλον στην καχύποπτη Θράκη.  Παρεμπιπτόντως παραπέμπει σε βιβλίο χωρίς συγγραφέα και αυτό μας έκανε εντύπωση.
Screenshot_13