Το Σάββατο, 09 Απριλίου 2016, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης παρευρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του  ξενοδοχείου “Thraki Palace”, όπου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών με θέμα «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»:

«Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην Αλεξανδρούπολη.

Ως άνθρωπος του διαλόγου, είμαι πολύ χαρούμενος που ανοίγει η συζήτηση για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση με το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στην πόλη μας.

Η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν αφορά μόνο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του έργου του, αλλά περιλαμβάνει την αξιολόγηση στελεχών, δομών και υποδομών, μεθόδων και υλικού αλλά και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων ακούστηκαν πολλά για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Δεν τέθηκε όμως ποτέ ως ζήτημα ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να βρεθεί « κοινός τόπος» και να συμφωνηθεί ο τρόπος αξιολόγησης, ο σκοπός καθώς και οι στόχοι αυτής.

«Υποτίθεται» πως όλα θα γίνονταν για την αναβάθμιση και βελτίωση της εκπαίδευσης. Κανείς λογικός και σώφρων δεν μπορεί να είναι εναντίον.

Τα ερωτήματα που τίθενται παραμένουν. Πώς, τι, ποιος, αξιολογεί και με ποιο τρόπο θα ενταχθούν τα συμπεράσματα-αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως και πρωτίστως των μαθητών μας.

Δεν θέλω να αναφερθώ στην αξιολόγηση που προσπάθησε να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας πριν 2 χρόνια. Μια αξιολόγηση, που παρά τα όποια θετικά περιείχε, απαξιώθηκε από τον τιμωρητικό της χαρακτήρα,  γι΄αυτό και είχε απέναντί της το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων. Ζητάω μια δίκαιη, ουσιαστική, αντικειμενική και διαρκή αξιολόγηση, που δεν θα τιμωρεί, αλλά θα επιβραβεύει, δεν θα μειώνει αλλά θα βελτιώνει, θα αναβαθμίζει και θα δρα ανατροφοδοτικά στην κοινή μας προσπάθεια για διαρκή βελτίωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την παιδεία και την εκπαίδευση είναι ανοιχτός και οι συνθήκες  επιτάσσουν γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών και τον καθηγητή κ. Παντελή Γεωργογιάννη για την πρωτοβουλία τους και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, όπως η σημερινή.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»