Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση προκύπτει για την πόλη της Ξάνθης από την εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.  Πρόκειται για την ανάδειξη του κάστρου της Ξανθίππης το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ένα ενδιαφέροντες θρύλους.

20160408_123824Το κάστρο της Ξανθίππης, που περικλείει την πόλη της Ξάνθης φάνταζε πάντα μυστηριώδες ωστόσο είχε μείνει έρμαιο της φθοράς του χρόνου και της λήθης μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης. Ωστόσο φαίνεται πως ένας αρχαιολογικός πλούτος με την γοητεία που τον συνοδεύει έρχεται και πάλι στην επιφάνεια με ενέργειες της εφορίας αρχαιοτήτων και της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως αναφέρει η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ντίνα Καλλιντζή. Ήδη οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει, τόσο από την Εφορεία όσο και από την ΠΕ Ξάνθης.

Οι θρύλοι για το κάστρο

Κατά την παράδοση λοιπόν εκεί κατοικούσε η βασίλισσα Ξανθίππη, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μυστικό τούνελ για να κατεβαίνει στην διπλανή ρεματιά  στον Κόσυνθος και να παίρνει το μπάνιο της.

xanthi03Ένας άλλος θρύλος θέλει τον λόφο να είναι κούφιος και στο εσωτερικό του να έχει τους θησαυρούς της Ξανθίππης. Ένα άρμα που το σέρνανε 2 άλογα όλα φτιαγμένα από χρυσό. Νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, χρυσός και άργυρος, τα πάντα. Υπήρχε μέσα εκεί και ένα πηγάδι μεγάλο το οποίο κατέβαινε βαθιά και συναντούσε ένα μεγάλο τούνελ που επικοινωνούσε με την θάλασσα των …Άβδηρων, από όπου ερχόντουσαν οι προμήθειες με πλοίο!

Τέλος ένας άλλος τοπικός θρύλος αναφέρει πως τελευταία Βασίλισσά του ήταν η Ξανθίππη Παλαιολογίνα, της οποίας το Κάστρο πολιόρκησε ο Σουλτάνος σαν κυρίεψε την Ξάνθη. Η Βασίλισσα του είπε να γράψει πάνω σε μια λίρα «Κωνσταντίνος», το όνομα του ανδρός της, αν ήθελε το Κάστρο. Εκείνος το έγραψε, μα αυτή αντί να του το παραδώσει, έπεσε και σκοτώθηκε. Από τότε, οι λίρες λέγονται «Κωνσταντινάτα».