Δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel εμπλέκει τον Β. Σόιμπλε με το σκάνδαλο Panama papers.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών «αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά!».

soimple1

Το δημοσίευμα εμπλέκει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Βέρνερ Γκάτσερ οι οποίοι, όπως σημειώνει, αρνούνταν επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα ο εν λόγω πληροφοριοδότης (insider) είχε απευθυνθεί μέσω αλληλογραφίας προσωπικά και στους δύο προκειμένου αν τους δώσει πληροφορίες για την offshore εταιρεία ονόματι Billingsley Global Corporation, η οποία χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και αναφέρεται στα Panama Papers, ότι ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, ενώ το 2012 και το 2013 είχε ζητήσει και από το Εποπτικό Συμβούλιο της Bundesdruckerei να εξετάσει τις καταγγελίες του.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες ώρες μετά από  δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στο επιτελείο του να συντάξει προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να τιμωρήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που διατηρούν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως σημειώνεται, μια πρόταση είναι η περιστολή φορολογικών κινήτρων για αυτές τις εταιρείες, καθώς το υπουργείο ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα εντείνουν την πίεση στους κυβερνώντες των χωρών στο εξωτερικό να αλλάξουν την φορολογική τους πολιτική.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το δημοσίευμα, αλλά τόνισε πως το Βερολίνο εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο δράσης που θα επιφέρει περισσότερη διαφάνεια.

Όπως πρόσθεσε, ο Σόιμπλε θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου στην συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.