Εκτέλεση:
Για τα σουτζουκάκια
- Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι, το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε όλα τα υγρά υλικά μας. Το λάδι με το σκόρδο, το γάλα , το κρασί, το ούζο και το αυγό. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, το μπούκοβο και το δυόσμο ψιλοκομμένο.
- Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει τελείως το ψωμί.
- Πορσθέτουμε στο μείγμα αρκετό αλάτι και πιπέρι και τους δύο κιμάδες.
- Ξαναφοράμε γάντια και ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Σε ένα ταψάκι με αλεύρι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι (περίπου 30-50 γρ. το καθένα)
- Γυρνάμε τα σουτζουκάκια να πάει το αλεύρι παντού.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά , ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε 1 λεπτό να κάψει.
- Απομακρύνουμε το παραπανίσιο αλεύρι, πλάθωντας στο χέρι και τοποθετούμε ένα- ένα τα σουτζουκάκια μας μέσα στο ταψί.
- Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (για περίπου 5 λεπτά)
- Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και βάζουμε και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά τουλάχιστον 1-2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε κανέλα, φύλλα δάφνης, 1 κύβο, τη ντομάτα και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα σουτζουκάκια.
- Καπακώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα σουτζουκάκια μας να είναι έτοιμα.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μας με ρύζι μπασμάτι και φρέσκο δυόσμο!
Συστατικά:
- 50 ml λάδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 250 γρ. χοιρινό κιμά
- 200 γρ. ψωμί του τοστ
- 100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- αλάτι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 1 ½ κ.γ. κύμινο
- 1 πρέζα πιπέρι
- δυόσμο
- 20 ml ούζο
- 100 γρ. αλεύρι για πανάρισμα
- 50 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 ml νερό
- 1 κύβο κότας
- 400 γρ. κονκασέ ντομάτας ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 στικ κανέλας
Mερίδες: Οικογενειακή
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Πηγή: http://akispetretzikis.com/