Πρόταση για να εκλέγεται ο πρόεδρος, αλλά και η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, θα καταθέσει ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, χαρακτήρισε αναντίστοιχο το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών του κόμματος είναι μόνο είκοσι πέντε χιλιάδες και οι ψηφοφόροι δύο εκατομμύρια.

«Ο αριθμός των 25.000 μελών περίπου είναι αναντίστοιχος προς το σώμα των ψηφοφόρων, δεν μπορεί ένα κόμμα με δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχει μόνο 25.000 μέλη και να έχουν λόγο για την πορεία και την πολιτική του κόμματος μόνον αυτά τα μέλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος, και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει την πρότασή του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τη νομιμοποίηση η οποία η οποία παράγεται αυτή τη στιγμή για τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των μελών υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε: «Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% θα πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των μελών και αυτό μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογικές, εσωκομματικές διαδικασίες».

Ειδικότερα, προτείνει η εκλογή της κεντρικής επιτροπής και του προέδρου από τη βάση να γίνεται με εγγραφή νέων μελών, κατά την ώρα της εκλογικής διαδικασίας, με μια συμβολική στήριξη για τα εκλογικά έξοδα, της τάξης των 3 ή των 5 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο.

«Έτσι θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν είναι αποδεκτό η ΝΔ να έχει 400.000 μέλη τα οποία ψήφισαν στην εκλογή αρχηγού και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 20.000 – 25.000 αυτό είναι προφανής αναντιστοιχία», κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.