Σε ρεπορτάζ της Μαρίας Αμπατζή, στην Ύπαιθρο Xώρα, αναφέρεται:

avato-ksanthis-kopria-energeia-696x261Τη στιγμή που οι κτηνοτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω ζωονόσων, πτώσης στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων και έλλειψης πολιτικής στήριξης της κτηνοτροφίας, τα οργανικά τους απόβλητα μπορούν να ανοίξουν δρόμο στην επιχειρηματικότητα με την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας. Η κοπριά από τα ζώα λειτουργεί σαν πρώτη ύλη, δίνοντας ταυτόχρονα λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

Σε μια επένδυση εκμετάλλευσης της βιομάζας για την απαλλαγή από τα υπολείμματα των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων, την παραγωγή βιοαερίου και κατόπιν ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε ο πρόεδρος του Σωματείου Αγελαδοτρόφων Ξάνθης, Ηλίας Κοτόπουλος, στο Άβατο Ξάνθης. Η επένδυση είναι ύψους 2.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 55% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και 45% ίδια συμμετοχή. Η μονάδα έχει έκταση 20 στρεμμάτων και είναι δίπλα στην κτηνοτροφική μονάδα με βοοειδή.Ηλίας Κοτόπουλος

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Κοτόπουλος μεταφέρει ότι η μονάδα προσδιορίζεται να μπει σε λειτουργία μέχρι τον Μάη, καθώς η διαδικασία της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί. «Περιμένουμε να τοποθετηθούν οι μηχανές και τα μηχανήματα για να μαζεύεται το βιοαέριο. Η πρώτη ύλη θα προέρχεται κατά 30% περίπου από τη δική μας μονάδα, το βουστάσιο, και το 70% από άλλες κτηνοτροφικές μονάδες και συμπληρωματικά, αν χρειαστεί, από καλαμπόκι».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, στην περιοχή τα χοιροστάσια έκλεισαν, έμειναν μόνο δύο και δεν υπάρχουν πτηνοτροφικές μονάδες. Η επένδυση γίνεται για μισό ΜW, οι υποδομές θα αποδώσουν σύντομα 1 ΜW και θα μπορέσει να δώσει λύση σε κτηνοτρόφους της περιοχής ως προς τη διαχείριση των λυμάτων. Ο κ. Κοτόπουλος εξηγεί ότι στην πορεία της λειτουργίας της μονάδας θα εξετάσουν αν θα χρησιμοποιηθούν και γεωργικά υπολείμματα και, όπως λέει, θα γίνουν σχετικές αναλύσεις και πειράματα.